Християн Пендиков официално е български гражданин - ето първите му думи

3590
Християн Пендиков официално е български гражданин - ето първите му думи
Снимка: БГНЕС

Жестоко пребитият секретар на сдружението "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков вече е български гражданин. Молбата му за придобиване на български паспорт бе одобрена от компетентните институции в София, а на официална церемония в Президенството на 10 май той получи удостоверението за гражданство.

"Чувствам се по-спокойно, че мога да отивам в Северна Македония, където ми предстоят съдебни процеси. Чувствам се по-защитен, когато знам, че ме защитава държава като България. В Северна Македония ежедневно получавам заплахи за живота си", каза Пендиков след церемонията.

Нападателят на Пендиков: Не си заслужава за българин да се вика полиция

Не си заслужава за българин да викаш полиция. Това е казал нападателят на Християн Пендиков - Илия Спасески, след като случаен минувач ...

"Планирам да запиша университет тук и да уча международни отношения, след което да се завърна в РСМ и да помогна на другите българи от Македония", добави той.

ОЩЕ: В Охрид започва делото за побоя на Пендиков

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която връчи гражданството на Християн Пендиков, заяви, че очаква извинение от РСМ. "Това ще преценят властите там. Ако действително държат на позициите, които са декларирали пред нас, да – очаквам извинение".

"Всеки един, който е подал молба за българско гражданство по произход, получава такова, ако са налице всички условия по нашето законодателство. Най-важна обаче е волята. С последните изменения в закона процесът трае около 2 години. Лично аз смятам, че тези срокове трябва да бъдат оптимизирани, но трябва човешки ресурс, особено в Министерството на правосъдието", каза тя.

Попитана как защитаваме българите в Северна Македония, Йотова отвърна: "С така нареченото френско предложение, което РСМ прие и подписа като свои ангажименти. С това, че няма да се състои следващата междуправителствена конференция в ЕС, без българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ. Без България да вдигне ветото, не може да започнат преговорите за членство в ЕС. Най-важното условие е да видим дали ангажиментът ще бъде изпълнен. Работи се по текста, казват нашите съседи, но лично аз не съм виждала проект за промяна на текстове. Ако до средата на есента тяхната Конституция не е променена, България не може да даде зелена светлина".

Македонски вицепремиер: Пребитият Пендиков ни обижда, да бъде разследван от прокуратурата в РСМ

Македонският вицепремиер Боян Маричич призова прокуратурата в РС Македония да започне разследване срещу зверски пребития Християн Пенди...

"В протокола пише още, че двете страни се ангажират да се борят срещу езика на омразата – не се спазва, да има превенция на езика на омразата – не се спазва, да се отворят архивите на тоталитарната държава, там очакваме да видим репресии срещу граждани на РСМ с български произход – нищо от това не е направено. Не постига прогрес и комисията по история. Всичко това заедно с Договора за добросъседство е ангажимент не само между РСМ и България, а между двете страни и ЕС", отбеляза вицепрезидентът.

Инцидентът с Пендиков стана на 19 януари тази година в центъра на Охрид. Той бе нападнат от двама души, които преди това са го обиждали на етническа основа. В официалните данни на прокуратурата в Охрид се подчертава, че нападението е извършено поради българската етническа принадлежност на Пендиков.

Извършителите на престъплението, включително и Илия Спасески, който нанесе жестокия побой, са на свобода. По време на последното съдебно заседание Спасески каза, че "разбира обвинението, но не се чувства виновен”. По време на побоя случаен минувач е извикал да спрат, а обвиняемият Илия Спасески отговорил: „Не си заслужава за българин да викаш полиция”, и двамата нападатели продължили да бият Пендиков. Тази информация беше оповестена от прокурора по делото, цитиран от БГНЕС.

Преди побоя имаше стрелба срещу българския клуб в Охрид, за която и до днес няма задържани и издирвани от органите на реда. Преди два месеца властите в Скопие приеха закон, с който закриха всички български сдружения в страната, а срещу техните ръководители бяха повдигнати обвинения.

ОЩЕ: Нападателят на Християн Пендиков е пуснат на свобода

Властите в РСМ заличиха и българския клуб "Цар Борис III" в Охрид

Българският клуб „Цар Борис III“ в Охрид ще бъде заличен от Централния регистър на Република Северна Македония. Министърът ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com