И "миска" получила българско гражданство "за особени заслуги"

7362
И "миска" получила българско гражданство "за особени заслуги"
Случаят с Ершова е емблематичен как министрите са злоупотребявали с власт

Случаят с Ершова е емблематичен как министрите са злоупотребявали с власт и са подписвали документи.

"Мога да нарека това безобразие и безотговорно поведение", коментира Яне Янев, председател на временната парламентарна комисия за проучване помилванията и опрощаванията при Първанов – Марин.

Сред другите министри от този период, активни в такива ходатайства били, освен Стефан Данаилов и Емилия Масларова, Емел Етем, Николай Василев. Янев даде още примери за съчинени мотиви в преписка за получаване на българско гражданство. С препоръка на министъра на държавната администрация , тогава Николай Василев, Юлия Юриевич от Украйна е получила българско гражданство през 2007 г. "за особени заслуги", заради това, че се провеждал конкурс за красота и тя е провъзгласена предварително за "Мис България". Това щяло да й даде право да участва в подобен конкурс в Украйна. Сред мотивите е и обстоятелството, че тя била в процес на придобиване на висше образование в НБУ.

Янев е помолил юристите да проверят също има ли в правния свят такова понятие като "ускорена процедура" за получаване на българско гражданство и се оказало, че такова няма. Не става дума за пропуск в закона, а за тенденция , която кореспондира с личното усмотрение на вицепрезидента Ангел Марин. Той предложи решение на комисията да се иска обяснение от МП и съответния административен орган имало ли е такава ускорена процедура в случаите на даване на българско гражданство. Вторият въпрос към тях - на базата на кой нормативен акт се е основавала тя и как са се преобразували преписките от нормални в ускорени.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com