Идея: Държавата да поеме поддръжката и на общинските пътища

2154
Идея: Държавата да поеме поддръжката и на общинските пътища
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Има идея държавата да поеме поддръжката и на общинските пътища в страната. Това съобщава за "Монитор“ заместник-строителният министър Николай Нанков. Според него целта е поддръжката им да бъде по-добра.

На въпрос дали при това положение по тях ще трябва да се плащат винетки, той отговори отрицателно, защото за тях хората си плащат местен данък и не може за едно и също нещо да се плаща два пъти. Според личното мнение на Николай Нанков няма да се налага да се вдига и цената на винетките, за да може държавата да поеме грижата за още двайсетина хиляди километра пътна мрежа.

Допълнителни 111 милиона лева за ремонти на пътища догодина

В бюджета на МРРБ за 2021 г. са предвидени 111 млн. лв. повече за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа, отколкото п...

По думите му не става дума въпросните пътни артерии да се одържавят. Те щели да си останат общински, но местната власт няма достатъчен финансов ресурс да поддържа в добро състояние и да управлява тези шосета. Според Нанков това може да стане при следващия мандат на управление на ГЕРБ и така държавата да поеме поддръжката на всички 40 000 км автомобилни пътища в страната.

“Сега не може да се сметне точно колко от субсидиите, отпускани от държавния бюджет на общините са използва за поддръжка на общинските пътища. За това първо ще трябва да се пресметне каква част от държавните пари, давани на местната власт, отиват за пътищата и тези суми ще минат към бюджета на Агенция “Пътна инфраструктура“. “Логиката е, че пътната агенция има по-голям финансов, технологичен и кадрови ресурс да се справи с поддръжката на шосетата“, пояснява заместник-министърът на регионалното развитие. Той добавя, че тепърва идеята ще бъде обсъждана с Националното сдружение на общините.

Изпълняващият длъжността кмет на община Сливница Радостин Ялъмов каза за „Монитор“, че идеята е добра и я подкрепя, защото общините винаги изпитват недостиг на средства на поддръжка на пътищата си. Заместник-кметът по строителството на Столичната община Ангел Джоргов припомня, че и досега София е работила в тясно сътрудничество с АПИ. “Отсечките от републиканската пътна мрежа, минаващи през урбанизираната територия на града, се поддържат от общината, като АПИ помага с дофинансиране. За участъците, за които през миналата година стана скандала с винетките, поддръжката остава за сметка на пътната агенция, а общината също помага, за да не плащат хората. За всичко това имаме споразумение с АПИ“, припомни той. Според него тепърва трябва да се детайлизира идеята на зам.-министър Нанков.

Станислав Владимиров, кметът на община Перник, смята идеята на заместник-министъра за удачна, защото така нещата ще се оптимизират и ще се печели от мащаба на поръчките за поддръжката. “Има логика, защото когато се окрупни поддръжката, пътищата ще имат по-голям ефект. Няма да има нужда и общините, и АПИ да правят процедури и финансирането да не е достатъчни изчистено. Отиде ли на едно място организацията, финансирането и поддръжката, мисля, че ще е по-удачно“, смята Владимиров.

Повече от половината общински пътища са в лошо състояние

Анализ за състоянието на общинската пътна мрежа показва, че общо 1200 общински пътища са в лошо състояние, около 900 - в незадовол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com