Идва ли краят на безсрочната държавна тайна?

3002
Идва ли краят на безсрочната държавна тайна?
Снимка: Gettyimages.com

Идва ли краят на безсрочната държавна тайна? Този въпрос идва на дневен ред, след като стана ясно, че кабинетът "Борисов 3" ще направи опит да постави този край.

Това ще стане с проект за постановление за промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация, който е публикуван за обществено обсъждане.

Новият Наказателен кодекс може да запуши тотално устите на държавните служители

Предпоставките в проекта за нов Наказателен кодекс (НК) за спорни моменти и казуси, които не са в полза на обществото, продължават да с...

Проектът се внася от премиера Бойко Борисов, но изрично е посочено, че това се прави съвместно с председателите на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

От мотивите към предложението става ясно, че в момента съществува нормативен вакуум при декласификацията на секретните материали. По закон с изтичането на съответния срок за секретност, с който е защитен даден документ, той трябва моментално да става явен. Заради празнотите в нормативните документи обаче се стига до изискването да има специални, нарочни действия на някакви служители, които да свалят съответния гриф за сигурност. Това на практика превръща много документи в безсрочно секретни, предава в."Сега" в днешния си брой.

Законът за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) определя конкретни срокове за защита на класифицираната информация. Така например за информация, маркирана с гриф за сигурност "Строго секретно", този срок е 30 години, за "Секретно" - 15 години, за "Поверително" - 5 години, а за информация, класифицирана като служебна тайна, срокът е 6 месеца. Допуска се възможността за удължаване, но с не повече от първоначално определените срокове. След това информацията става явна.

"Не са допуснати никакви отклонения от това, като дори в случай на удължаване на установените в закона срокове за защита - ефект, който може да бъде постигнат само с решение на ДКСИ, когато националните интереси налагат това, удълженият срок не може да надвишава първоначално определения. Следователно безсрочна защита на класифицираната информация, създавана в България, не се допуска", пишат авторите на промените. Затова и се предлага в случаите на премахване на класификацията поради изтичане на сроковете за защита грифът за сигурност да се счита заличен с изтичане на съответния срок и без да са изпълнени други действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com