ИКЕА премахва от асортимента си алкалните батерии за еднократна употреба до 2021

9840
ИКЕА премахва от асортимента си алкалните батерии за еднократна употреба до 2021
Снимка: IKEA

ИКЕА обяви, че започва да ограничава производството и продажбата на алкални батерии с тенденцията да предлага все повече акумулаторни такива. Това е поредната стъпка към положително влияние върху околната среда, която е част от плана за устойчиво развитие на компанията в световен мащаб.

Глобалният проблем със замърсяването, намаляването на природните ресурси и отделянето на вредни емисии засяга чувствително днешния свят. Основната причина е свърхконсумацията, която е обвързана със закупуване, използване и изхвърляне на продукти от ежедневието. Един от тях е батерията за еднократна упротреба, познатата алкална батерия, чийто живот приключва, когато зарядът й наближи половината от нейния капацитет. Изхвърлянето на еднократните батерии с общите отпадъци и липсата на достатъчно пунктове за рециклирането им довежда до масово замърсяване на почвите и водите.

Поради тази причина ИКЕА предприема малки стъпки за справяне с проблема чрез  замяна на алкалните батерии с акумулаторни. Те осигуряват максимално удобство и комфорт чрез възможността за многократно зареждане, като това значително повишава експлоатационния им живот. Специфично свойство на всички акумулаторни батерии, което при алкалните липсва, е работата с едно постоянно ниво на енергия, т.е. те поддържат на едно равнище своята производителност.

„Ползването на акумулаторни батерии носи всички преимущества, от които се нуждае съвременният потребител. Започвайки от спестяването на пари и време, стигайки до високата производителност и приносa им за опазване на околната среда. Ние от ИКЕА подкрепяме устойчивия начин на живот и можем уверено да кажем, че употребата на презареждащи се батерии е в пълно съответствие със съвременните стандарти за устойчиво развитие.“ – коментира Каролайн Рийд, мениджър устойчиво развитие на ИКЕА.

През 2019 г. шведският бранд продаде около 300 милиона алкални батерии в световен мащаб. Изчисленията показват, че ако хипотетично всеки потребител смени алкални батерии ALKALISK с акумулаторни LADDA и ги зарежда само 50 пъти, намаляването на отпадъка глобално ще бъде до 5000 тона на годишна база. А една батерия LADDA би могла да се зарежда до 500 пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com