Иманяри посегнаха на крепостта "Баба Вида"

24094
Иманяри посегнаха на крепостта "Баба Вида"

Иманяри са посегнали на средновековната крепост „Баба Вида", съобщи директорът на регионалния исторически музей Фионера Филипова. Те са прокопали дупка от вътрешната страна на външна крепостна стена. Стената е разрушена на площ около 1 кв. м, но материалите са на мястото си и може бързо да бъде възстановена, предаде Стандарт нюз.

Не е известно какво е предизвикало интереса на иманярите, за да копаят на това място. Вероятно изобразеното корабче на стената, което те са взели за символен знак за заровено имане. Но такива знаци има по цялата крепостна стена, допълни историчката.

Откриха крепост на един от хълмовете в Търново

Неизползвана крепост, строена по времето на Руско-турската освободителна война, беше открита на един от хълмовете в Търново. Така нар...

Крепостта е отворена всеки ден от 8,30 до 17 часа за посетители. Иманярите са влезли с някоя от групите, защото входната врата не е разбивана.

През април т.г. пак иманяри копаха извън крепостта и попаднаха на тунел, който води към нея. Известно е, че около крепостта има система от тунели, които обаче не са проучени. Последните археологически разкопки са правени през 1980 година от покойния вече археолог Въло Вълов.

Крепостта беше похитена и през 2008 година, когато деца задигнаха средновековен меч от намиращия се вътре музей. Той обаче беше върнат веднага.

Крепостта „Баба Вида" е изградена през 10-ти век върху основите на римската крепост „Бонония". От тогава е достроявана на няколко етапа. Била е дом на видинските царе по времето на падането на България под турска власт. Днес е паметник на историята, строителството и културата и се посещава от хиляди туристи годишно.

Обновиха Асеновата крепост

Тази сряда официално ще се открие реновирания комплекс Асенова крепост, съобщават от община Асеновград. Кметът д-р Емил Караиванов ще п...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com