Информация за отстреляния дивеч в 5 области ще се предоставя от електронна система

2317
Информация за отстреляния дивеч в 5 области ще се предоставя от електронна система
Снимка: БГНЕС

Електронна система за отчет и контрол предоставя пълна информация за отстреляния дивеч на държавни територии в пет области.

Така наречените "ловни марки" бяха въведени пилотно от Северноцентралното държавно предприятие - Габрово, в което влизат областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

Електронната система е разработена от Северноцентралното държавно предприятие - Габрово, което първо в страната приложи ловните марки със собствен уникален код. С тях се обозначават животните след отстрела им, а кодът се изпраща като SMS до кратък номер. Заедно с това, в съобщението се въвежда пол и възраст на дивеча, предаде БНР.

Открива се ловният сезон за прелетен дивеч

Днес се открива ловният сезон за прелетен дивеч. Ловците имат право да излизат на лов за - пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекас ...

Така, в реално време, системата разполага с информация за мястото на лова, ползвателя на дивеча, а също данни за животното. В началото на календарната година ловджиите  получават специалните пластмасови марки, чийто брой съответства на годишните планове за отстрел на държавното предприятие. Освен че е превантивна мярка срещу бракониерството, системата предоставя информация, полезна при изготвянето на ловностопанските планове, включващи както отстрел, така също охрана и развъждане на животните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com