"Информационно обслужване" се извини за грешката си с броя ваксинирани

2001
"Информационно обслужване" се извини за грешката си с броя ваксинирани
Снимка: Getty Images/Guliver

Във връзка с публикации в медиите за неправилно отчитане на поставените дози за ваксинация срещу COVID-19 в Единния информационен портал, от "Информационно обслужване" уточняват следното (публикуваме текста без редакция):

"Въведените данни за имунизациите по административни области в Единния информационен портал отразяват коректно поставените дози ваксини срещу COVID-19 във всяка една конкретна област. Важно е да се отбележи, че всички тези данни се изчисляват на дневна база спрямо регистрираните имунизации във ваксинационните центрове на различните области.

МЗ не дава обяснение защо напълно ваксинираните са нараснали с почти 70 000 души за ден

Все още няма обяснение от здравното министерство защо само за ден напълно ваксинираните са нараснали с почти 70 000 души. Вчера е пода...

На 26.07.2021 г. е установено несъответствие между резултатите на ваксинираните лица по административни области и общия брой на ваксинирани лица със завършен ваксинационен цикъл. Причината е, че еднодозовите ваксини „COVID-19 Vaccine Janssen“ не са отчетени като завършен ваксинационен цикъл в общия брой ваксинирани лица, а само при резултатите по административни области.

Подчертаваме, че допуснатата неточност е единствено при изчислението на общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл, където се сумират данните за лицата, получили втора доза при двудозовите ваксини и тези, които са избрали еднодозова ваксина. Данните по административни области са въведени коректно и отразяват действителния брой на поставените дози.

При установяване на разминаването между общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл и поставените дози по административни области, несъответствието беше коригирано. „Информационно обслужване“ АД се извинява за допуснатата неточност е и предприело всички необходими мерки за предотвратяване на бъдещи разминавания в данните за ваксинираните лица."

Както Actualno.com вече обясни, хората със завършена втора имунизация са 970 442 или разликата от 72 960 за денонощие означава, че от днес в Единния информационен портал вече взимат предвид ваксините на "Янсен", които са 69 643, като втора доза. Така получилите пълна имунизация вече са над 14%. За последното денонощие има 8538 поставени ваксини. 3674 са първа доза, 4864 са втора доза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com