Информиран избор за чисто бъдеще или защо рециклирането има смисъл

2348
Информиран избор за чисто бъдеще или защо рециклирането има смисъл
Снимка: Lidl

Живеем във времето на пластмасата. От дрехите, които носим, до храната, която консумираме - всичко съдържа поне частица пластмаса. А всъщност много повече. И ако всички знаем, че разграждането ѝ отнема стотици години, то някои спорят, че пластмасата никога няма да изчезне и ще остане тук завинаги. Със сигурност ние няма как да го видим. Това е и причината много от нас да са загрижени за живота тук и сега.

Като консуматори нашата роля е всъщност много по-значима, отколкото смятаме. Това къде и в какво състояние изхвърляме пластмасовия си отпадък има огромно значение за по-нататъшната му преработка. В крайна сметка той трябва да бъде превърнат в нов продукт, който да се озове на рафтовете. А никой не иска продукт с лошо качество, нали?

Lidl открива сезона на фермерските пазари на 2-ри април в София

Първият от 14 фермерските пазари с подкрепата на Лидл България започва на 2-ри април. Изобилие от автентични български вкусове ще зарад...

Този проблем засяга и Лидл България в последната си кампания, посветена именно на намаляването на пластмасата, с видео, което демонстрира вътрешната промяна и малката крачка, която можем да направим, за да сме по-добри и успешно да променим света си. Главният герой среща любовта, но тъй като има лошия навик да не рециклира, момичето на мечтите му може да остане мираж.

 

Кампанията е част от устойчивите усилия на търговската верига в подкрепа на глобалната инициатива на Schwarz Gruppe – REset Plastic, която Лидл следва. Тя цели избягване и редуциране употребата на пластмаса чрез редица мерки – намаляване и рециклиране на пластмасата, редизайн на опаковки собствена марка, почистване и премахване на пластмасови отпадъци от околната среда, както и разработването на иновации.

Всеки от нас много лесно също може да се присъедини, а усилията за това реално съвсем не са големи. Просто трябва да се запознаем с основите на пластмасата, а оттам можем да изменим начина, по който възприемаме употребата ѝ, и начина, по който я предаваме за рециклиране.

Лидл България отваря врати за следващото поколение стажанти

Лидл България отново отваря врати за талантливите млади хора. За втора поредна година компанията обявява старт на своята стажантска про...

Не всички пластмаси са рециклируеми

Найлонови торбички, сламки, чаши за кафе - твърдо не. А как разбираме какво може и какво не?

Видът пластмаса определя дали можем да рециклираме даден продукт.

По данни на National Geographic, ако на опаковката, която купувате, има обозначение с номер #7, това означава, че нито производителят, нито след това заводът, където ще бъде рециклирана пластмасата, могат да кажат със сигурност дали този артикул е рециклируем. Това се дължи на направата на самата пластмаса и колкото по-сложно и колкото повече смеси има в изработването на дадения продукт, толкова по-трудно е след това да бъде разделена и преработена - всяка на своето място.

Отново според National Geographic, с #1 се маркират най-лесно рециклируемите пластмаси - бутилките за вода например. Там проблемът взима различно измерение заради свръхпроизводството им.

Лидл България стартира мащабна информационна кампания за намаляване и рециклиране на пластмасата

„Рециклирането има смисъл“ – под това мото Лидл България стартира информационна кампания, която има за цел да популяр...

Разбирайки по-добре пластмасата, нейната същност, как и какво може да се рециклира и какво не, много по-ясно виждаме голямата картина и колко лесно можем да залитнем в една лоша крайност. Или водени от любовта към самите нас, към околните и заобикалящата ни среда - да направим своята малка крачка към голямата промяна.

Как започва процесът по рециклиране? Ще си кажете - ами лесно, с изхвърлянето на пластмасата в правилния контейнер.

Не съвсем, защото е от огромно значение дали сме компресирали кутиите или бутилките или дали пластмасата, която изхвърляме, е почистена от остатъци от храна, например. Ако отговорът на поне един от тези въпроси е “не”, трябва да знаете, че вероятността тези отпадъци да не бъдат рециклирани е много голяма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com