Интронизираха новия български патрирах

12319
Интронизираха новия български патрирах

На официална церемония в Патриаршески катедрален храм „Св. Александър Невски” патриаршеските инсигнии (символи) бяха възложени на новоизбрания български патриарх Неофит.

Патриаршеските символи са бяла патриаршеска епанокамилавка, която представлява покривало за глава, и зелена патриаршеска мантия с извезани в златно инициали на Българската патриаршия и патриаршески жезъл.

Кой е митрополит Неофит

Светското име на митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15. 10. 1945 г. в гр. София. След завършване на основното си о...

Призивът "достоен" прозвуча в катедралния храм-паметник. С този призив продължи церемонията по интронизация на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Неофит при изключителна тържественост и в присъствието на много гости.

След това новоизбраният Български патриарх и Софийски митрополит Неофит направи обръщение към присъстващите в храм-паметника "Свети Александър Невски" и към нацията, предаде “Фокус”.

Аз, недостойният, бях въздигнат на българския патриаршески трон, за да поема пътя на високоотговорното служение, каза патриарх Неофит. Високият църковен пост предразполага към проявленията на гордостта, но съзнанието за слабите човешки сили ни води към смирена молитва. Тежък е кръстът, който Светата ни църква възлага на скромните ми плещи. Изпросвам божията сила, която се проявява в немощ; когато съм немощен, тогава съм силен. Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, готовност за следване на Христа. Убеден съм в подкрепата на високопреосвещените събратя - епархийски митрополити, каза патриарх Неофит.

Светъл пример ми остава патриарх Максим, чийто наследник ставам днес. Грижата за свещенство остава приоритет, ще подкрепям благотворителността и щедростта. Със задоволство ще отбележим грижата на държавните ръководители за поддържането на храмовете, каза патриарх Неофит. Той благодари на представителите на поместните православни църкви, които присъстват днес.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Президентът произнесе реч, с която поздрави новият патриарх.

Йосиф: След повече от 600 години, за пръв път имаме свободно избран патриарх

България след повече от 600 години за пръв път не в робство, а свободно избра своя светейши патриарх. Това съобщи митрополитът на САЩ, ...

За първи път в най-новата и демократична история се проведе събор и избор на български патриарх. Обръщам се към вас, за да засвидетелствам искрената си радост от избора ви за патриарх Български и митрополит Софийски, заяви президентът Плевнелиев. Обръщам се с очакването и надеждата на всеки български гражданин избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, за съзидание, за достоен живот и напредък. С божието благоволение, свободно избран, достоен и мъдър, да пребъде нашият нов Патриарх Неофит. Да го приемем в сърцата си, Бог да му даде сили да ни води по правилния път. Българската църква доказа над какви чудовищни трудности надделява духовната сила, каза президентът.

За българите е незаменима ролята на християнските учители и духовници, каза президентът.

Сърцето на църквата е способността за единение и съпричастност към живота на българите, познание за надеждите им, грижа за вярата им.

На българския патриарх е отделено със скромност и съзнание за дълг да спечели искрената почит на християните. Очакваме да допринася за православното единство, да съхранява целостта на Българската

Нека гражданската енергия, която виждаме днес по улиците, доведе до повече свобода и доверие. Нека запретнем ръкави и работим за справедлива държава, със солидарно общество. Мотивиран и твърдо решен съм да постигам съгласие с институциите с една цел - българите да имат добър и достоен живот, базиран на човешките ценности - каза президентът.

България има нов патриарх - Неофит

Русенският митрополит Неофит е новият български патриарх, предаде БГНЕС. Неофит е получил 90 гласа „за”. Ловчанският митро...

Пожелавам ви мъдрост и успех в името на нацията, нека всички се помолим - да се възстанови ценностната система на нацията, допълни Плевнелиев.

От името на премиера в оставка Бойко Борисов обръщение към новия патриарх, църквата и нацията, прочете външният министър в оставка Николай Младенов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com