Искът на БНР срещу "Музикаутор" е отхвърлен от съда. Каква е позицията на Графа?

4475
Искът на БНР срещу "Музикаутор" е отхвърлен от съда. Каква е позицията на Графа?
Снимка: Музикаутор

„Заведеният иск от страна на БНР явно не се е развил по очаквания сценарий. Претенцията на БНР за налагане на обезпечителна мярка спрямо Музикаутор е определена от съда като неоснователна.“ Това съобщи на пресконференция, проведена в офиса на сдружението на 27 януари 2017 г., изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.

Той посочи, че за Музикаутор е учудващо и странно защо ръководството на БНР е избрало като подход да води дела срещу сдружението, тъй като решенията отнемат много време – 3-5 години. „Това не е решение на казуса, в който се намираме в момента“, подчерта Иван Димитров.

БНР подаде съдебен иск срещу "Музикаутор" за закононарушения

Българското национално радио подаде съдебен иск за санкциониране на "Музикуатор" за нарушаване на правилата на Европейския съюз и нацио...

Представителите на Музикаутор посочиха, че БНР пуска музика без лиценз, с което нарушава и Закона за радиото и телевизията, и Закона за авторското право и сродните му права. „Когато се разглежда от обективен орган, нашата позиция се чува“, изтъкна Иван Димитров, но подчерта, че не е такъв случаят с Министерство на културата (МК).

Иван Димитров коментира следващите действия, които ще предприеме Музикаутор, като посочи, че сдружението все още има желание да осъществи среща с ръководството на БНР за решаване на въпроса. Изпълнителният директор на Музикаутор напомни, че такава покана е отправена и към членовете на Обществения съвет на радиото.

Той информира, че при първа възможност този проблем ще бъде адресиран към новия министър на културата Рашко Младенов, от който ще се търси съдействие и медиация, така че законът да бъде приложен адекватно.

Сред подкрепящите "Музикаутор" са: Митко Щерев, Тончо Русев, Кирил Маричков, Иля Велчев, Белослава Йонова, Владимир Ампов – Графа, Явор Русинов, Юлиян Слабаков, Стефан Вълдобрев, Румен Бояджиев, проф. акад. Милчо Василев, проф. Георги Костов, проф. Красимир Тасков, проф. Симеон Венков, проф. Стефан Драгостинов и много други, част от които участваха в пресконференцията.

БНР подаде сигнал срещу "Музикаутор" пред Комисията за защита на конкуренцията

Ръководството на БНР подаде сигнал срещу "Музикаутор" пред Комисията за защита на конкуренцията заради прекратения договор за излъчване...

„Тази ситуация ми е изключително неприятна. БНР е една институция, която ние тук и всички мои колеги винаги много сме обичали. Сега се чувствам като човек, който може би трябва да застане срещу нашето приятелство. Това не е така", заяви Виктория Терзийска, по-известна като Вики от "Мастило".

"Силно се надявам, че ситуацията между Музикаутор и ръководството на БНР ще се изглади и всичко ще тръгне в правилната посока. Много ми се иска и българското общество да разбере, че нашият труд заслужава правилно възнаграждение", заяви тя.

Графа пък определи ситуацията като "абсурдна" и апелира гилдията да гилдията да бъде обединена. "Не трябва да се делим – ние сме автори, някои от нас са и изпълнители, но има хора, които са само автори живеят само от правенето на музика, текстове, аранжименти. Така че – нека да не се разделяме, да бъдем единни", допълни той.

Музикаутор кани на среща Обществения съвет на БНР

Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров покани членовете на Обществения съвет на БНР на среща, на която да бъдат обсъдени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com