Испански специалисти ще помагат за оценяването на Магурата

3328
Испански специалисти ще помагат за оценяването на Магурата
Снимка: БГНЕС

В периода от 18 до 23 октомври 2015 г. на посещение у нас по покана на министъра на културата Вежди Рашидов ще бъдат г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага - директор на Национален музей и изследователски център Алтамира, Испания, както и г-жа Пилар Фатас Монфорте - заместник-директор на Национален музей и изследователски център Алтамира. Това съобщиха от Министерство на културата.

Испанските специалисти – доказани експерти по праистория и изкуството на палеолита, идват по покана на министър Рашидов за оказване на експертна помощ по отношение на оценката и състоянието на скалните рисунки в пещера Магурата във връзка с предстоящото изготвяне на номинация за включване на скалните рисунки в Списъка на световното културно и природно наследство.

Предлагаме Магурата за включване в списъка на ЮНЕСКО

Новото българско предложение за Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО е на прочутата ни пещера Магурата. Тя се...

Пещерата Алтамира край гр. Сантандер, Испания, е своеобразна "картинна галерия" от времето на палеолита и дори е обявена за "Сикстинската капела на праисторическото изкуство", тъй като в нея са открити рисунки на бизони, мечки и други животни, които датират от около 15 000 години. От 1985 г. пещерата Алтамира е включена в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, към нея функционират и национален музей и изследователски център.

На 19 октомври 2015 г. директорът и заместник-директорът на Национален музей и изследователски център Алтамира г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага и г-жа Пилар Фатас Монфорте ще посетят прочутата ни пещера Магурата, намираща се до село Рабиша, северозападно от Белоградчик, и ще разгледат и оценят състоянието на нейните уникални и загадъчни скални рисунки отпреди повече от 7 хилядолетия с изобразени сакрални и ловни сцени, заради които тя отговаря на всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Гостите от Испания ще бъдат придружавани от доц. д-р Стефанка Иванова – археолог– проучвател на пещера Магурата, Веселина Йончева - изкуствовед от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и от Биляна Михайлова, старши експерт - археолог от Министерството на културата. Програмата на посещението на испанските експерти включва и среща в община Белоградчик с Росен Младенов, и.д. кмет на Белоградчик, както и с Валери Димитров – и.д. областен управител, област Видин, с Фионера Филипова – директор на Регионален исторически музей – Видин, и Михаил Михайлов - директор на Исторически музей – Белоградчик. Освен Магурата, г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага и г-жа Пилар Фатас Монфорте ще посетят и Белоградчишката крепост, Историческия музей в града, както и други забележителности в Белоградчик и региона.

На 21 октомври 2015 г. испанските гости ще посетят Националния исторически музей и ще проведат среща с проф. Божидар Димитров, директор на музея. Те ще посетят и Боянската църква – обект, вписан в Листата на световното наследство. Същия ден испанските експерти по праистория ще имат работна среща в Националния институт за недвижимо културно наследство в София с неговия директор - арх. Даниела Джуркова, както и с експерти на института, с цел запознаване с работата на НИНКН и с наличната документация за пещера Магурата. Ще бъдат обсъдени и необходими стъпки и действия от страна на института за евентуално допълване на документацията, прецизиране на граници и предписания за опазване на обекта.

На 22 октомври т. г. испанските експерти ще разгледат музейната експозиция на Националния археологически институт с музей при БАН и ще се срещнат със специалисти по праистория от НАИМ. Те ще имат и специална среща в Министерството на културата със заместник-министър доц. д-р Бони Петрунова, с г-жа Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, както и с експерти от Министерството на културата за обсъждане на по-нататъшни стъпки по процедурата за изготвянето на номинацията на пещера Магурата със скалните рисунки за вписване в Листата на световното наследство.

Дачич: Ако Косово влезе в ЮНЕСКО, и "Ислямска държава" може

Приемането на Косово в ЮНЕСКО би било абсурдно и пагубно за световната организация. Това е все едно някой да предложи „Ислямска д...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com