Иван Гешев изпратил на Хелзинкския комитет "Под игото" и разкази на Йовков

7436
Иван Гешев изпратил на Хелзинкския комитет "Под игото" и разкази на Йовков
Снимка: БХК

"За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказа да приеме и да се запознае с годишния доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за състоянието на правата на човека в България, който организацията публикува и предоставя на българските институции от 1992 г. насам. Главният прокурор е получил изпратения от БХК доклад, както и две други публикации — нови издания на БХК за практиката по антидискриминационни дела и наръчник по антидискриминационно право, — но ги връща, извадени и поставени в пощенски плик на главния прокурор.

Озадачаваща е реакцията на заместник главния прокурор Иван Гешев, който не връща получените от него бройки, но вместо това изпраща на БХК бройки от ученически издания на книгите „Под игото“ на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков". Това се казва в позиция на БХК, изпратена до медиите.

"В първата заместник-главният прокурор е отбелязал глава двадесет и втора, „Батареята на Зли дол“, в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче. Във втората е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели от търговията си", отбелязват още Хелзинкския комитет.

„Ние сме силно изненадани от реакцията на главния прокурор вече втора година подред. Той, изглежда, или не желае да бъде запознат със състоянието на правата на човека в България, или не намира, че този въпрос засяга институцията на главния прокурор и го демонстрира по този начин“, заяви Красимир Кънев, председател на БХК.

Годишният доклад на БХК: Упадък в правата на човека

Състоянието на правата на човека бележи цялостно влошаване през 2018 г. Това става ясно от доклада на най-голямата и най-стара правозащ...

Заместник-главният прокурор Иван Гешев

„Още по-озадачаващо е посланието на заместник-главния прокурор Иван Гешев“, заяви още Кънев. „Предполагаме, че то е свързано с етническите малцинства в България, но какво е точно — остава неясно“.

БХК ежегодно изпраща безплатни бройки от годишния си доклад за правата на човека до множество институции и лица на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, до представители на академичната общност и медии. Никоя институция досега обаче не е отказвала да приеме бройки, нито е отговаряла със символични жестове", завършва позицията на неправителствената организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com