Иван Гешев се обяви против взимането на ДНК и отпечатъци от обвиняеми

7896
Иван Гешев се обяви против взимането на ДНК и отпечатъци от обвиняеми
Снимка: БГНЕС

Правилата, по които се извършва полицейската регистрация, противоречат на Конституцията. Те погазват правото на лична неприкосновеност и правото на защита и предвиждат формален и непълноценен съдебен контрол. Това казва главният прокурор Иван Гешев в становище до Конституционния съд (КС), по делото срещу текстовете от Закона за МВР, които регламентират полицейската регистрация, съобщи в. "Сега"

Законът за МВР казва, че полицейските органи извършват полицейска регистрация на лица, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. За целите на регистрацията се вземат данните от личната карта на лицето, то се снима, снемат му се отпечатъци и се изземат образци за ДНК профил. При отказ за дактилоскопиране, фотографиране и изземване на образци за ДНК профил полицейският орган иска разрешение от съда. И ако го получи, тези действия се извършват принудително.  

Правосъдният министър обяви, че Митко Каратиста го е заплашвал с главния прокурор

Правосъдният министър Иван Демерджиев е бил заплашван от вече бившия собственик на охранителната фирма "Делта гард" - Димитър Спасов, п...

Единственият критерий за извършване на полицейска регистрация е лицето да е привлечено като обвиняеми за умишлено престъпление от общ характер. Няма предвидена възможност за преценка на вида на престъплението, нито с каква обществена опасност е човекът. Освен това за тази полицейска регистрация няма предвиден контрол от независим орган. Ако човекът не се съгласи, въпросът се отнася към съда. Но обвиненият не участва по делото, а съдът проверява само формалните основания - дали има повдигнато обвинение и искане за полицейска регистрация. Тази законова уредба не съответства на Конституцията, обяснява Върховният административен съд, който отнесе въпроса до КС.

В становището си Гешев изтъква, че макар да е насочена към основен субект на наказателното производство – обвиняемият, и да са предвидени задължения за органите на досъдебното производство във връзка с осъществяването ѝ, полицейската регистрация е извънпроцесуална дейност. И констатира, че целта ѝ не дефинирана в закона, а в наредбата е формулирана абстрактно като "защита на националната сигурност, противодействие на престъпността и опазване на обществения ред".  

Главният прокурор се спира на нормативните празноти при полицейската регистрация – няма уредба за реда, по който съдът разглежда делото за принудителна регистрация и въз основа на какви факти следва да обоснове решението си. Няма изисквания за формата и съдържанието на искането на полицията до съда за разрешаване на принудителна регистрация, както и задължение за предоставяне на делото. Гешев изтъква и друг сериозен пропуск - нито в закона, нито в наредбата, е предвидено участие на лицето, спрямо което се иска разрешаване на принудителна полицейска регистрация, в производството пред съда, както и възможност за обжалване на решението, с което е разрешена.  

"Полицейската регистрация по своята същност и характер представлява намеса в правото на лична неприкосновеност на гражданите", пише Гешев. Той изтъква, че неприкосновеността на личния живот на гражданите е ценност от най-висш конституционен порядък и за да бъде ограничена, трябва да бъдат следвани основни стандарти - ограничението да е уредено в закон, да е насочено към обезпечаване на съществени конституционно признати блага (т.е. да е оправдано от легитимна цел), да е съразмерно на съществуващата опасност на обекта на защита, както и да е осигурен достъп до ефективен съдебен контрол върху прилагането му", пише още главният прокурор. Той се позовава и на Европейската конвенция за защита правата на човека, както и на серия решения на КС.  

Конституционалист: Искането за оставка на главния прокурор засега е само политическо говорене

Струва ми се, че към момента стоим в сферата на политическото говорене – преди Конституционният съд да реши. Това заяви проф. Пла...

Любопитно е, че зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов е пратил точно обратната позиция до КС - според него атакуваните текстове от Закона за МВР не противоречат на Конституцията. Срещу искането на върховните съдии е и становището на Министерския съвет, както и това на вътрешния министър, показва проверка на "Сега". Съюзът на съдиите също застъпва позицията, че атакуваните разпоредби имат смисъл и не трябва да бъдат отменяни, макар и да се нуждаят от прецизиране.  

По този казус БХК и главният прокурор са на едно мнение - полицейската регистрация в този й вид противоречи на основния закон.

Още: Гешев поиска от ЦИК имунитета на Расате

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com