Иван Шишков: Голямата новина не е "Витиня", а че всички магистрали са готови

2172
Иван Шишков: Голямата новина не е "Витиня", а че всички магистрали са готови
Снимка: БГНЕС

Ден след като движението и в двете тръби на тунел "Витиня" на АМ "Хемус" беше пуснато без ограничения, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков заяви, че не това е най-важната новина. Според него най-съществено е, че всички магистрали в България са готови и хората "трябва да започнат да живеят и да се придвижват по нормален начин".

Пред телевизия "България он еър" Шишков заяви, че е държал ремонтът на тунела да бъде завършен преди празниците, за да може хората да пътуват нормално поне в тази част и да няма тапи.

Заловиха крадци на осветителни тела и проводници от АМ „Хемус“

Заловени са извършителите на кражбата на осветителни тела и захранващите ги проводници от строящ се участък на автомагистрала „Хе...

„Смених ръководството на "Автомагистрали" и бях поставил за цел ремонтът да приключи преди зимата, защото беше от изключително значение, хората изстрадаха страшно много време“, обясни още министърът и добави, че в участъка ще бъде пуснат трафикът и за тежкотоварните автомобили. Той смята, че "така трябва да се работи в България" - когато се прави ремонт, трябва да е планиран и с ясен краен срок за завършване.

Регионалният министър подчерта, че сред най-сериозните проблеми в страната е, че не са изградени повече от половината магистрали, от които имаме нужда. Причините за това според него са няколко - няма планове за половината от магистралите, част от проектите са в изключително ранна фаза - без трасета и без оценка на въздействието на околната среда. Другият проблем е начинът, по който се финансира строителството, смята той.

„За да построим всички необходими магистрали, ще ни трябват около 20 млрд. лв.“, каза министърът и отново призова политиците да помислят, кои може да бъдат построени от държавата и кои да бъдат отдадени на концесия. „Вината за липсата на магистрали е на политиците. Но и не можем да похарчим всички пари за аутобани, а искаме да живеем нормално. Затова трябва да се промени планирането“, твърди Иван Шишков.

„Успяхме да придвижим напред строителството и на магистралата Русе – Маказа“, информира регионалният министър и изрази надежда в средата на следващата година да стартира изграждането на два участъка от нея. „Следващата година имам идея да възложим за проектиране всички тези магистрали, за които си говорим, че ги няма“, заяви министърът.

Шишков: Строителството на трите участъка от АМ "Хемус" ще завърши в периода 2024 – 2025 г.

Очаква се строителството на трите участъка от АМ „Хемус“ до път II-35 Плевен – Ловеч да завърши в периода 2024 &ndash...

До края на януари трябва да бъде приключен анализът на мерките за доизграждането и на магистрала "Струма", стана ясно от думите му, като се очаква да има ясна стратегия до май 2023 година и да има разрешително за строеж на определен участък.

За девети лот на магистрала „Хемус“ вече е намерено решение, в най-скоро време ще се одобри подробният устройствен план. Решени са проблемите и с лотове седем и осем, които също до няколко месеца ще имат одобрени ПУП-ове, отчете Шишков.

В интервюто министърът съобщи, че и обходът на Бургас е почти готов и ще бъде пусната временна организация на движението по празниците, за да се улесни трафикът. Проблем обаче се оказват кражбите на осветителните тела по трасето. Строителите не смеят да сложат лампи, докато не бъдат включени в електрическата мрежа, за да не бъдат откраднати.

Добра новина има и за хората, желаещи да санират жилищата си, стана ясно от думите на регионалния министър. МРРБ официално отвори процедурата за кандидатстване за енергийно обновяване на жилищния фонд – първи етап. На сайта на ведомството са публикувани Насоките за кандидатстване по процедура, а общият размер на средствата е 1 129 881 600 лева с ДДС.

12 години политика без политики в МРРБ вижда служебният министър

"12-те години назад в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) представляват политика без политики и говорене...

Шишков алармира, че проблемите във ВиК мрежата стават много големи. "Канализационната мрежа на България не е в по-добро състояние от това на пътищата“. Трябва да има държавна политика и държавата трябва да инвестира във ВиК мрежата, твърди той. „Ако ВиК дружествата ремонтират канализационната мрежа със собствени средства, цената на водата ще стане непоносима за хората“, предупреди министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com