Абсурд: Изчезна договорът за докладите срещу Ботев и Левски

17939
Абсурд: Изчезна договорът за докладите срещу Ботев и Левски

Пълен хаос настана в Комисията срещу дискриминацията. След лавината от протестни коментари срещу безумния доклад, който преразглежда мястото на Христо Ботев и Васил Левски в учебната програма, се оказа, че в регистъра на договорите на КЗД не е записан договор по този проект.

"Няма договор по проекта", каза председателят на комисията Ана Страшимирова на пресконференция по повод възникналите дискусии.

Божидар Димитров: Вън, написалите анализите за Ботев и Левски

Хората, написали анализите за Ботев и Левски, трябва незабавно да бъдат уволнени или да бъдат подканени да подадат оставките си. Това...

Стана ясно още, че предишният състав на КЗД е провеждал заседания, на които са разисквани въпросите от това решение.

"Ние сме изкарали протокол – през декември 2011 г. и април 2012 г. в архивите на КЗД не намерихме окончателно решение на 9-членния състав на предишния състав на КЗД. Решението е подписано, но незнайно как е изчезнало и ние не можем да го намерим”, каза Страшимирова.

Проектно решението било изготвено, но подписаният екземпляр по неведоми пътища изчезнал.

"Изследването, което е проведено, е качено на сайта на КЗД на 4 юли 2012 г. 8 дни преди новият състав на КЗД да влезе във функция. Защо едва на 4 юли е качено това изследване”, попита на Страшимирова.

Извадка от компютърната система, кой, какви хонорари и какви организации са участвали в изследването щели да бъдат предоставени в последствие.

Властта: Подмяна на Ботев и Левски е заплаха за националната сигурност

Темата около скандалните идеи за преразглеждане мястото на Васил Левски и Христо Ботев в учебниците бе подета от властта днес. След из...

"Никой не може да каже кой е поръчал изследването да бъде качено на сайта на КЗД на 4 юли. На 14 август, след като този въпрос беше повдигнат от медиите, отново е направен опит да се влезе в сайта на КЗД. Тази справка ще ви бъде предоставена”, посочи Страшимирова.

Тя уточни, че експерт от Национално сдружение на религиозните общности е участвал в изследването.

„Не можах да намеря в какво си качество този експерт е участвал. По същото време той е и в отпуск по майчинство”, каза още Страшимирова.

Actualno.com ви предлага част от предлаганите от "експерта" промени:

Според него текст от „Под игото” би могъл да бъде спестен и заменен с друг, тъй като се посочва пример за правилно и неправилно цитиране. Относно цитатът - „Да гледа турчин, че бесней/над бащино ми огнище...” – текстът трябвало да бъде спестен, тъй като се посочвал пример за правилно и неправилно цитиране. Цитатът от стихотворението „На прощаване” от Христо Ботев – „Но кълни, майко, проклинай/таз турска черна прокуда,/дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина..”, при евентуално възприемане на текста извън историческия контекст, би навредило на учениците за възприемане на техните съвременници.

Трябва ли да има наказания за авторите на докладите за Ботев и Левски?

Трети ден интернет пространството гъмжи от гневни коментари и разпалени дискусии около доклада на Комисията срещу корупцията, в който с...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com