Изравняват пенсиите на мъжете и жените

4651
Изравняват пенсиите на мъжете и жените
Снимка: iStock/Guliver

При определянето на размера на пожизнените пенсии от частните пенсионни фондове ще се взима предвид натрупаната сума по личната партида на всеки осигурен, но не и полът му. Така ако мъж и жена имат еднаква натрупана сума и се пенсионират на една и съща възраст, ще взимат една и съща пенсия. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Статистиката сочи, че жените живеят по-дълго от мъжете и на тази база в момента законът позволява при навършване на пенсионна възраст и определяне пожизнената пенсия жените да получат по-малки месечни суми, които се очаква, че ще взимат по-дълго време. Промяната се прави заради новите директиви на ЕС, които не позволяват да има разлика между мъжете и жените.

За три седмици новите депутати написаха само един законопроект

От началото на 44-тото Народно събрание новите депутати са внесли само един законопроект. Това показва проверка в сайта на парламента. ...

Всяко пенсионно дружество ще бъде длъжно при поискване от страна на негов клиент да му издаде уникален идентификатор, който да му осигурява електронен достъп до данните в неговата индивидуална партида и да му позволява да прави справки и да проследява осигурителната си история, гласят промените.

Затягат се и правилата за акционерите в пенсионните фондове. При придобиване на дял над 10% от пенсионен фонд, както и досега, ще се изисква разрешение от Комисията за финансов надзор. Но с промените това изискване ще бъде разширено като ще се проследява дали някое лице не придобива над 10% е в съгласие с друг акционер във фонда. Така ще бъдат обхванати и случаите, при които акционери се намират в тесни връзки, макар от формална гледна точка да не са свързани лица, гласят мотивите, предаде Стандарт нюз.

С промените в КСО се затягат и изискванията към директорите в пенсионните фондове. Членовете на управителния и на надзорния съвет на пенсионните дружества ще трябва да имат професионален опит от поне 5 години, в които са били в ръководството на пенсионен фонд, застраховател, банка или друго небанково финансово дружество с активи, съизмерими с управляваните от пенсионното дружество. Друг вариант за придобиване на необходимия опит ще бъде работа на ръководни позиции в държавни институции, които управляват фондове или осъществяват дейност в сферата на социалното осигуряване и във финансите или в надзора върху тях. По отношение на изпълнителните директори и прокуристите се въвежда забрана за заемането на друга длъжност по трудов договор, освен в качеството им на преподаватели във висши училища или сътрудници в научни институти. Ще се изисква те да управляват дружеството, като присъстват лично на неговия адрес на управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество