X
 
 
 

Изследване: Има съществени нарушения при задържането на мигранти в центровете

539 1
photo of Изследване: Има съществени нарушения при задържането на мигранти в центровете
Снимка: БГНЕС
Има съществени законови пропуски при задържането на мигранти в центрове от затворен тип, включително на деца и хора от уязвими групи. Това е установило изследване на Центъра за правна помощ "Глас в България".

Основният проблем, установен от неправителствената организация, е тенденцията за произволно и продължително задържане на големи групи граждани от трети страни в специалните домове за временно настаняване в кв. "Бусманци" в София и в град Любимец, Хасковска област, предаде БНР. Според Закона за чужденците в Република България единствената предпоставка за настаняването на мигранти в подобни центрове е организиране на извеждането им от страната, след като им е била издадена заповед за експулсиране или депортация. По данни на МВР обаче много малка част от чужденците реално биват върнати в страните им на произход.

Белград: Притокът на мигранти от Македония и България намалява

В момента в Сърбия има 3000 мигранти, които са пристигнали в страната от Македония и България, като се наблюдава намаляване на притока ...

"Преводачите са основните посредници между задържания и служителите. Има изключително формално предоставяне на превод", каза директорът на Центъра за правна помощ "Глас в България" Диана Радославова.

"В почти всички от случаите на първоначално задържане има присъствието на преводач, тъй като подпис на преводач е задължителен. Обаче това присъствие е съвсем формално. В почти 90% от случаите лицата не знаеха какви документи подписват. Това, което предлагаме, е на първо място да има обучение на хората, които се ползват за преводачи в такива ситуации", каза тя.

От Центъра предлагат и законово въвеждане на алтернативи на задържането, които да съдействат за избягване на използването му за общо регулиране на миграционните потоци в страната. Според организацията е необходимо създаването на алтернативни домове от отворен тип за настаняване на непридружени деца.

Германия екстрадира все повече мигранти

През първото полугодие на 2016 г. Германия е предотвратила влизането на 13 000 мигранти и е екстрадирала още толкова. Това е повече, от...

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Неправителствените организации (НПО) лочат от чужда копаня а "който плаща той поръчва музиката" ! Те работят ПРОТИВ България, помагат убийци, терористи и мигранти да осъждат България в Стразбург . Примери : Циганския Хелзински комитет, ОтРовено общество, Протестна мрежа, Центъра за правна помощ "Глас в България" ...
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмична прогноза за времето за 26 март ...

От понеделник започва така дългоочакваното затопляне. В първия ден от новата седмица валежи от дъжд ще има само на места в Източна Бълг...