X
 
 

Изследване: Има съществени нарушения при задържането на мигранти в центровете

546 1
photo of Изследване: Има съществени нарушения при задържането на мигранти в центровете
Снимка: БГНЕС
Има съществени законови пропуски при задържането на мигранти в центрове от затворен тип, включително на деца и хора от уязвими групи. Това е установило изследване на Центъра за правна помощ "Глас в България".

Основният проблем, установен от неправителствената организация, е тенденцията за произволно и продължително задържане на големи групи граждани от трети страни в специалните домове за временно настаняване в кв. "Бусманци" в София и в град Любимец, Хасковска област, предаде БНР. Според Закона за чужденците в Република България единствената предпоставка за настаняването на мигранти в подобни центрове е организиране на извеждането им от страната, след като им е била издадена заповед за експулсиране или депортация. По данни на МВР обаче много малка част от чужденците реално биват върнати в страните им на произход.

Белград: Притокът на мигранти от Македония и България намалява

В момента в Сърбия има 3000 мигранти, които са пристигнали в страната от Македония и България, като се наблюдава намаляване на притока ...

"Преводачите са основните посредници между задържания и служителите. Има изключително формално предоставяне на превод", каза директорът на Центъра за правна помощ "Глас в България" Диана Радославова.

"В почти всички от случаите на първоначално задържане има присъствието на преводач, тъй като подпис на преводач е задължителен. Обаче това присъствие е съвсем формално. В почти 90% от случаите лицата не знаеха какви документи подписват. Това, което предлагаме, е на първо място да има обучение на хората, които се ползват за преводачи в такива ситуации", каза тя.

От Центъра предлагат и законово въвеждане на алтернативи на задържането, които да съдействат за избягване на използването му за общо регулиране на миграционните потоци в страната. Според организацията е необходимо създаването на алтернативни домове от отворен тип за настаняване на непридружени деца.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
    Неправителствените организации (НПО) лочат от чужда копаня а "който плаща той поръчва музиката" ! Те работят ПРОТИВ България, помагат убийци, терористи и мигранти да осъждат България в Стразбург . Примери : Циганския Хелзински комитет, ОтРовено общество, Протестна мрежа, Центъра за правна помощ "Глас в България" ...
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Най-много деца, осиновени в чужбина, са ...

124 деца са вписани във врачанската дирекция до месец октомври т.г. От тях 61 са здрави, 63 са деца с увреждания, като през октомври са...