Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Известен синоптик: В НИМХ има само 7 синоптици, така не става

09 май 2018, 07:55 часа • 7117 прочитания

Това е проблем, който е натрупван с години. Ние сме част от науката – прогнозата за времето е крайният резултат от работата на много хора. Това заяви синоптикът Анастасия Стойчева в коментар за тежкото положение на НИМХ към БАН и протестите на работещите там.

По думите на Стойчева вчера, 8 май, работещите в НИМХ са имали тричасова среща с ръководителя на БАН академик Юлиан Ревалски. Ревалски е обещал "до 1-2 седмици" да свика съвет, за да се обсъди ситуацията с парите. Не са ни достатъчни 1,2 млн. лева на година, за да изпълняваме работата си качествено, категорична беше Стойчева пред БНТ.

Искаме да има програмно целево финансиране що се отнася до НИМХ. В института ни работят 82 души, които се занимават както с научна, така и с оперативна дейност. Има само 7 синоптици, съвсем оредяхме. При тази бройка може да се издържи известно време, но не и постоянно – трябва да решим въпроса не само с финансирането за тази година, но и по принцип, е теза на Стойчева.

Синоптикът предупреди и, че заради дофинансирането НИМХ не може да изпълнява ангажиментите си към международни организации. Тя каза, че наскоро за 2 часа срив в системите буквално е изключил подаването на данни от НИМХ към международни организации, които отговарят за глобални прогнози и анализи на времето.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес