X
 
 

Известни българи подписаха петиция на ВКБООН в подкрепа на бежанците

Всяко дете на бежанец да получава образование и всяко семейство на бежанци да има безопасно място за живеене, както и възможността да работи - под това се подписаха известни български актьори, журналисти и продуценти в онлайн петицията на Върховния комисарият на ООН за бежанците (ВКБООН).

Хора като продуцента Маги Халваджиян, актьора Захари Бахаров, водешия Димитър Павлов, журналисти като Светослав Иванов и Константи Вълков, както и много граждани се подписаха петицията в интернет (http://www.unhcr.org/refugeeday/petition/), с която призовават правителствата да обърнат внимание на проблема с бежанците и да подходят към него с по-голяма солидарност и отговорност.

10 мигранти са заловени на магистрала „Тракия”

10 мигранти са заловени снощи на магистрала „Тракия”, съобщиха от полицията. Групата е само от мъже на възраст между 15 и 2...

Кристилина Георгиева, един от най-харесваните и рейтингови политици в Европа, сподели петицията в профила си в сцоиалните мрежи. “Над 65 млн души живеят прокудени заради войни, бедствия и насилие. Много от тях са деца. Без приятели, бе игри, без училище. Благодаря на всички, които застават до тях и им помагат да имат живот и мечти”, написа тя във Facebook.

Според Захари Бахаров, който също е споделил петицията, той подкрепя петицията, не защото смята бежанците за ангели, а защото много от тях съвсем до скоро са имали нормален живот като нашия, а в момента са в нищото, търсят децата си и преминават незаконно граници.

Двама бивши български министри също са присъединиха към каузата на ВКБООН. Бившият външен министър Николай Младенов я подписа с думите: “Светът става все по-трудно разбираем и все по-опасен. Най-лесният отговор на това е да се затворим и скрием от страх. Да станем по-малко хора и да се правим, че нещастието около нас не съществува. Бежанците са хора, които са загубили всичко, което имат. Не просто телвизора си, дрехите си, къщите си. Това са нещата, за които мислим ние. Те мислят къде са децата им, дали са живи роднините им и дали някога ще могат отново да се върнат по домовете си и да имат нормален живот с професия, семейство и дом.”

Според бившия министър на околната среда Юлиан Попов, има неоснователна паника от нахлуване на чужди хора и тази петиция, която призив към човешко отношение, може да освежи за миг съвестта ни и да ни напомни, че съпричастието, а не параноята, ще ни съхрани като хора.

Даваме 50 хил. евро за палестинските бежанци (ВИДЕО)

Правителството одобри предоставяне на доброволна вноска в размер на 50 хиляди евро на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските ...

Данните в доклада на ВКБООН „Глобални тенденции“ за 2015 г., който излезе на 20 юни, показва, че разселените хора в света са преминали границата от 60 млн., което е рекорд от Втората световна война насам. Зад тези цифрите обаче стоят истинските лица на тази криза – хора, които са загубили всичко, което са имали – домове, постижения, кариери, за съжаление много от тях и близките си. Гарантирането на минимални права на бежанците, както и гаранциите, че те имат легална алтернатива за защита и убежище, всъщност предпазва, както тях, така и нашите общества.

Петицията на ВКБООН ще бъде връчена на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември. Целият й текст на български можете да видите тук (https://www.facebook.com/UnhcrBulgaria/), а можете да я подпишете на (http://www.unhcr.org/refugeeday/petition/

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Няколко милиона?! Гладуващите и мизерстващите по света са няколко МИЛИАРДА да вземем всичките да ги подслоним.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  да си вземат по едно семейство у тях и след това да пишат декларации, то на чужд гръб е лесно
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Путин : "В Русия живеят руснаци. Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в Русия трябва да говори руски език и трябва да уважава и спазва руските закони. Ако някой иска Шериат, съветвам ги да отидат в държави, където това е държавен закон.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Путин : Малцинствата се нуждаят от Русия и ние няма да им предоставим специални привилегии или да редактираме законодателството си спрямо техните желания, независимо колко силно крещят думата "дискриминация".
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Бившият външен министър ПЕДЕРАСА Николай Младенов я подписа ! "Нашето неотменимо убеждение е, че хомосексуалността е противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото и нанася пагубни последици както върху физическото и психическото състояние на хората, така и върху духовното." Това посочват в своя позиция по повод организирания гей парад от Светият виж още ›› синод .
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Тъй де тъй. На всеки джихадист или негово отроче в БГ да се осигури светло бъдеще. А на българските пенсионери, които са изградили тази страна за да могат джихадистите сега да си живуркат в нея, за тях даже място в гробищата няма. Кремиране и на бунището.
Последно в Актуално