X
 
 

Извод на експерти за ВСВ: Хитлер е следствие от немското оскърбление

11169 7
photo of Извод на експерти за ВСВ: Хитлер е следствие от немското оскърбление
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Фокусирайки се върху 80-годишнината от сключването на Пакта за ненападение между Германия и Съветския съюз, известен като „Пакта Рибентроп – Молотов“, проф. Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" застъпи тезата, че Сталин е нямал друг вариант за действие, след като срещу Съветския съюз се изгражда много устойчива коалиция.

На пресконференция в БТА, посветена на осмислянето на историческото споразумение и нацистката политика на натиск на Изток, известна като „Drang nach Osten“, тя изрази категорично несъгласие с оценките, че сключването на пакта било стратегическа грешка на Сталин. „Всеки от участниците в международен политически процес защитава своите национални интереси, но е длъжен да се съобразява с непредсказуемата политика на останалите участници. Всяка една държава - велика сила следва своите стратегически интереси, които имат своите конкретни конюнктурни измерения“, поясни тя.

Картината на конюнктурните интереси в 1939 г., по думите й „определя модел, свързан с антисъветската коалиция на всички държави - велики сили в Европа и никога не трябва да се изключа САЩ“. Според нейната трактовка „Пактът се подписва между две велики сили, които временно нарушават основните планове най-вече на Лондон, защото Вашингтон още не е тази сила, която може да контролира политическите процеси в Европа“. Наличието на тайни клаузи в подписания на 23 август 1939 г. Пакт Рибентроп – Молотов, според нея е напълно обичайно. Тя уточни, че става въпрос за сфери на влияние и посочи подобни договорености, че другата държава няма да пречи на отсрещната страна, ако иска да разширява своите сфери на влияние.

„Всяка държава, ако има сили разширява своите граници, големият проблем е колко време тази територия може да е част от тази държава“, подчерта Дюлгерова. „Нацистка Германия успява до 1945 г., но ако говорим за Руската империя, Съветския съюз и Руската федерация, за пореден път се доказва, че територии, които влизат в техните граници са устойчива част два – три века“, посочи тя. Великите сили доказват възможности и капацитет да променят както политики, така и стратегии, но и геополитически граници, отбеляза тя и като пресен пример посочи опита на Доналд Тръмп да купи Гренландия. „Вярно е, че 1867 г. император Александър II продаде за 7 милиона Аляска, но в XXI век такива неща трудно могат да се случат“, коментира тя.

Проф. Дюлгерова изтъкна още, че нацисткият постулат „Drang nach Osten“ („Натиск на изток“) водел началото си от далечното минало – „след края на Римската империя, което е в последната четвърт на V век до към X век има такъв процес от Изток на Запад - всички племена, които идват от Азия преминават и стигат до Западната част на Европа“.

Владимир Путин основава нова държава?

Тези дни руските държавни медии и хилядите платени тролове в социалните мрежи имат доста работа. По повод 80-годишнината от Пакта между...

„През последните месеци и години върви битка за историята, което означава битка за младото поколение. Смятам, че тя трябва да се води без емоция, с познаване на документите, процесите, явленията и оценките да не се правят от позицията на политическата поръчка, а от гледна точка на анализа на конкретния факт и мястото му в поредица явления и процеси, в които може да бъде изведен на преден план и с него да се обяснява, но не и да се генерализира“, каза още по повод на годишнината от сключването на Пакта проф. Дюлгерова.

Етническият въпрос

При осмислянето на Пакта Рибентроп – Молотов е важно да се има предвид етническия проблем, отбеляза експертът по етнически въпроси Мирослав Попов. Той цитира статия на Хитлер от 1926 г., в която фюрерът обяснявал откровено плановете на Райха: „Ние сме 80 млн. и трябва да станем 200 милиона. Затова трябва всички съседни територии да присъединяваме, да присъединяваме, да присъединяваме“ и коментира, че тази идея за събиране на земи до постигане на заветните 200 милиона има основание и в арийския мит и расовата интерпретация.

„В двете големи кризи – едната, довела до деструктурирането на Чехословакия, другата – до окупацията на Полша, ролята на етническия мотив е много значима. Тя кънти именно с формулата: защита на германските малцинства“, посочи той и насочи вниманието 20 години по-назад във времето, към версайската система от мирни договори, която жестоко окастря Германия. „Главното е че големи немски малцинства и в Полша и в Чехословакия са останали и е факт умението на Третия райх да установи контакт с тях, да ги постави под своя извъндържавен политически контрол. Няколко милиона немскоезични граждани на Чехословакия и на Полша в един момент започват да схващат режима, в който са поставени като неприемлив“, поясни експертът.

„Нямаше да се случи нищо до 23 август 1939 г., ако не беше версайската система от мирни договори“, убеден е Попов. Версайската система от мирни договори е продукт на определени виждания за наказване на виновниците за Първата световна война. Виновниците са 4 – Райхът - Германия, Австро-Унгария и двата им велики съюзници царство България и Отоманската империя. „При тяхното наказване се попрекалява, например от гледна точка на етно-политическите въпроси“, категоричен е Попов и посочи, че Унгария тогава губи повече от 60% от териториите с унгароезично население.

Австрия се отказа да разрушава родната къща на Хитлер

Министърът на вътрешните работи на Австрия Волфганг Соботка се отказа от плана си за разрушаването на родната къща на Адолф Хитлер, съо...

Има несправедливи мирни договори в Европа. Те не отчитат нагласите на народите. Границите се преначертават. По-нататъшното поведение на Хитлер, фашизма и т. н. е следващ въпрос, първият е, че има несправедливи мирни договори в Европа“, категоричен е експертът и подчерта, че несправедливостите, в това число геополитическите предизвикват обратен ефект. „Без да оправдавам хитлерофашизма и съпътстващите го явления, ще кажа, че Хитлер нямаше да има този политически успех, ако в немския народ не се беше загнездило чувство на оскърбление“, добави Попов и подчерта, че „аншлусът (присъединяването на Австрия към Голяма Германия в 1938 г. чрез политически и военен натиск на австрийските нацисти върху законната власт на република Австрия) става възможен, защото жителите на Австрия преценяват, че са много повече германци, отколкото австрийци“.

„След Първата световна война идеята, че войната е избухнала, защото не са били защитени правата на малцинствата, е силно звучаща. Оттук се изграждат договорно правни ангажименти – вие вземате тази територия, но се ангажирате да защитавате малцинствата в нея. На тази база се случват нещата и в Полша, и Чехословакия със судетските немци“, посочи още Попов.

По думите му идеята за протекция на малцинствата, а не на хората, е част от глобалната идея за подвеждане на световното общественото мнение. „Това умение да защитава малцинствата Райхът го е овладял доста добре като политико-пропаганден механизъм и го играе и в Чехословакия, и в Полша“, подчерта Попов. „Опитът в Централна Европа 1938 – 39 г. да се защитават правата на немскоезичните малцинства показва, че с това се оправдава интервенцията в чужди държави, вкл. военната интервенция“, коментира той и посочи Югославия като още по-ярък пример от Чехословакия.

„При всички случаи става въпрос за временно или окончателно игнориране на националния суверенитет в определени територии. Сякаш Чехословакия не е суверена държава, сякаш субектите са извън нея и някой трябва да наложи на суверена Чехословакия опекунство, надзор в името на защита на правата на малцинствата“, коментира експертът. По думите му „тази коварна игра създава на агресора форма на морална легитимация от типа: „ние сме моралните, защото защитаваме правата на судетските немци или на немскоезичното малцинство в Полша“. Спестява се фактът, че в рамките на Версайската система границите са чертани без да се интересуват от настроенията е нагласите на хората по места, добави Попов.

През пролетта на 1939 г. Съюзната комунистическа партия Болшевики провежда партиен конгрес и тогавашният вожд Сталин произнася фразата, че „искат с чужди ръце да вадят горещи кестени от огъня - Англия и Франция искат да ни използват с наши ръце да се справят с Германия“, разказа Попов. По думите му изводите на болшевиките били от типа: „не е задължително ние да се договаряме с хората от Запад, които така коварно подхождат към нас“; „бийте се вие, ние можем да отидем на пряко договаряне с Райха, колкото и да ни е несимпатичен“. Този нюанс - възможността за търсене на алтернативни подходи, по думите на Попов „често убягва на съвременни идеологизирани коментатори“. Според него неслучайно няколко месеца преди Пакта е сменена главата на руската външна политика. Преди това се е оглавявала от Майски, който е привърженик на доктрината за колективната сигурност, която е красива идея, но тази доктрина се противопоставя на реалистичните доктрини, обясни Попов. „Именно реалистичната доктрина казва: „Имаш противник, който може и да не ти бъде противник, с него трябва да се преговаря с оглед геополитически интереси“. В последна сметка тази доктрина не успява да се наложи, защото идва 22 юни 1941 г. и се вижда, че този ,с който си се договарял през цялото време ти е мислел съвсем друго нещо“, добави Попов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • КОПИ-ПЕЙСТ 3 КОПИ-ПЕЙСТ преди 1 месец Профил на трол?
  . Хитлер освобождава Германия от Международните банкови картели. Когато Хитлер става канцлер на Германия, германският народ няма работа, няма пари и гладува. Един варел пълен със сто милиарда марки не може да купи, дори един хляб по това време. Много германци живеят в бараки, тъй като безброй домове и ферми са били иззети от банките на Ротшилд/Рокфелер. В книгата си, „Магията на парите“ от 1967 г. виж още ›› , президентът на Райхсбанк, Д-р Ялмар Хорас Грийли Шахт разкрива голямата тайна: „Драматичното обезценяване на марката започва скоро след „приватизирането“ на Райхсбанк, или оставянето и в ръцете на частни инвеститори.“ С други думи, отговорност за следвоенната хиперинфлация поема не правителството на Германия, а по-скоро частната централна банка в Германия, която има монопол върху създаването на парите. Немската икономика бива разбита и опустошена от банкери…, до пристигането на Хитлер. След като бива избран, Хитлер отказва да играе по свирката на Рокфелер/Ротшилд и едно от първите неща, които прави е да оправи корумпираната, базирана на дългове финансова система. Това станало, чрез емитиране на собствени пари. Новите пари не били обезпечени със злато или друга чужда валута, тъй като всичко това било в ръцете на световните банкери, а били обезпечени с труда на самите немци. Правителството плащало на работниците със сертификати, а с тях работниците плащали за другите стоки и услуги, като по този начин се създавали и допълнителни работни места. В отговор на новата банкова система на Германия, еврейското световно господство обявява война на Германия чрез бойкот на германски стоки. За две години безработицата в Германия изчезва, а за пет години от най-бедната страна, Германия става най-богата страна в Европа.
 • Ау ау ау 2 Ау ау ау преди 1 месец Профил на трол?
  Какъв е тоя булдок с пимбян потник на снимката, бе другари?!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Това е проф. Дюлгерова, историк от евразийския център Via Evrasia, който твърди за себе си че не е свързан с никакви идеологии :)))
  : 2 !
 • Джаф-Джаф 2.2 Джаф-Джаф преди 1 месец Профил на трол?
  В пост-комунистическа България НЯМА историци, политолзи, социолози, .... в истински научен смисъл и съдържание на тия понятия, звания и професии! ВСИЧКИТЕ дето се пишат "историци", "политолзи", "социолози", ... са си (бивши) номенклатури на Отдел "Пропаганда и агитация" на ЦК и Секретариата на БКП! Особено тия от ДС-кариерата! Просто са назначени на доходоносни пропгандно-манипулациони бизнес-дала виж още ›› вераджийски длъжности, щедро финансирани и до днес от държавния бюджет! Тая многомилионна пропагандно-манипулационна ДАЛАВЕРА не е за изпускане и ще я бранят със зъби и с нокти като разярени БУЛДОЗИ! Некои дори са придобили и външен вид на булдози, но не виждам да им е поставен задължителния вече НАМОРНИК!
  : 4 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  По нареждане от Кремъл отново се прави "неидеологизиран" налазим на историята. Битка за историята и за младото поколение се води в Русия, но не и тук. Не виждам нас какво ни засягат опитите на пУтя да реабилитира Сталин.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  В случая по- скоро реабилитират Германия. Впрочем, досега аз още не съм чул разумно обяснение на въпроса: Защо Хитлер подгони именно евреите?
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Zashtoto obraha Germania I Hitler gi potgoni.Zatova sega e bogata Germania zashtoto niama evrei tam.
  : 2 !
missing image
Създадено е Кралство Саудитска Арабия

Кралство Саудитска Арабия, по-известна като Саудитска Арабия, е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, заемаща по-голямата...