Ясен Тодоров: До края на юли ще има решение от проверката на твърденията на Бойко Атанасов

503
Ясен Тодоров: До края на юли ще има решение от проверката на твърденията на Бойко Атанасов
Снимка: БГНЕС

До края на юли ще има решение от проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за прокурорска шпицкоманда, подчинена на главния прокурор. Това прогнозира членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на Етичната комисия към Прокурорската колегия Ясен Тодоров.

Проверки срещу магистрати се водят, но по преписки, които са от преди 12 април, каза още Тодоров пред БНР. Той подчерта, че причината е отмененият текст от Закона за съдебната власт, който детайлизира и урежда действията на Инспектората към ВСС във връзка с проверките, а все още не е приет следващ, след разделянето на Съвета на две колегии.

Бойко Атанасов за СРС-тата: Ръководството на прокуратурата е покрила всички факти

Подозренията ми са, че се прикриват доста смущаващи факти и административни нарушения. Не съм запознат в детайли с фактите, за да мога ...

"Не съм забелязал драстично увеличаване в броя на преписките. Общо взето, те са около 1500 на година", каза Тодоров.

Двуцифрено число са случаите от "голямата" Етична комисия, които тази (прокурорската, бел. ред.) има да доразреши, акцентира Тодоров.

"Понеже твърденията на следователя Бойко Атанасов са много разнопосочни, изискват по-политематична проверка. Предполагам, че или в следващото заседание, или в по-следващото ще приключим тази проверка с решение. При всички случаи ще е преди съдебната ваканция", каза Тодоров.

"На следващото заседание – на 28-и, ако не се лъжа, ще направим преценка, на база на всички събрани материали до момента, дали се налага да изслушваме някого допълнително. Има твърдения, които се проверяват и с документи", каза още председателят на Етичната комисия към Прокурорската колегия.

Следователят, заговорил за проблеми в прокуратурата, е бил подслушван незаконно

Срещу следователя Бойко Атанасов, който обяви наличието на шпицкоманди в прокуратурата, са били прилагани специални разузнавателни сред...

Според Ясен Тодоров, има разминавания в твърденията на Бойко Атанасов и записите от подслушванията в така наречената "афера "Яневагейт", засягащи работата на прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com