Ясен Тодоров не видя проблем с влоговете на магистрати в КТБ

2302
Ясен Тодоров не видя проблем с влоговете на магистрати в КТБ
Снимка: БГНЕС

Комисията не намира по никакъв начин за укоримо действие от страна на някой магистрат той да има влог, депозит или някакви взаимоотношения, с която и да е търговска банка. Това заяви пред журналисти председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров, предаде БГНЕС.

„Считаме, че се създава медийна истерия, най-вече по отношение на влоговете на магистратите, защото в тази банка влогове са имали не само магистрати. Нямаме представа колко пари има вложени в тази банка, но със сигурност не на магистратите са най-много вложени пари”, категоричен бе Тодоров.

Днес в Комисията „Професионална етика и превенция на корупцията към ВСС беше обсъден въпросът с изнесените миналата седмица в списъци от синдиците на КТБ и в които се споменавани имената на настоящи, бивши магистрати и техни съпрузи и родини с влогове в банката.

„Комисията ще изиска от синдиците на КТБ оригиналните списъци, защото в медиите се появяваха различни информации и в продължение на дни имаше промяна в имена и суми. След това ще видим от този списък кои са действащи магистрати. След като направим този филтър, ще предоставим информацията на Сметната палата и ще ги помолим да направят проверка за съответствие на подаваните от тези магистрати декларации”, заяви Тодоров. Припомняме, че още вчера от Сметната палата заявиха, че не могат да направят такава проверка. 

„От медиите научихме, че НАП са се самосезирали по случая и ще установим контакт с тях, и ще поискаме, ако е възможно да ни предоставят информация, ако при техни проверки са констатирали някакви нередности. Ако Сметната палата констатира разминаване в декларациите или недеклариране, за което бъдем уведомени, ще сезираме НАП”, каза още Тодоров.

По думите му проверката ще обхване само действащите магистрати. „Писмата ще бъдат изпратени след като бъдат подготвени - утре или най-късно в сряда. В зависимост от това кога ни отговорят синдиците, ще предоставим информацията на Сметната палата. Още утре или в сряда ще изискаме информация и от НАП, но предполагам, че и там нещата не могат да протекат за дни”, каза той.

Етичната комисия ще пише успоредно на НАП и на синдиците. „Не може да правим предположения. Не е коректно към самите магистрати, които имат влогове да се очернят предварително за това, че имат влог, в която и да е търговска банка. Днес КТБ, утре може да има проблем с друга банка, не дай си Боже”, поясни Тодоров.

Той обаче заяви, че ВСС и Комисията по професионална етика нямат компетентност да правят сверки на верността на декларациите на магистратите. ”С промените в конституцията това правомощие е вменено на Инспектората към ВСС, но още няма детайлно разписване в закона как това ще става. Затова към момента Етичната комисия е единствената, която може да задейства тази процедура. Ако преди да приключи проверката, бъдат разписани в Закона за съдебна власт детайлно процедурите, по които Инспекторът да върши тази проверка, нищо чудно проверката да бъде довършена и от него”, предположи Тодоров.

Шефът на Етичната комисия на ВСС се оплете за "сексуалните" си SMS-и

Изпращал съм съобщения на пет жени. Те бяха с битов характер, имаше честитки за рожден ден. Казах интимен характер именно в тази светли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com