Язовир "Огоста" пресъхва

29304
Язовир "Огоста" пресъхва

Горещото време и сушата в страната през август доведоха до сериозно понижение на запасите от вода в язовир "Огоста" край Монтана.

Намаленият приток на реката се отразява и на големия язовир. В момента в него са останали само 197 290 000 куб. метра вода при възможни 506 млн. кубични метра вода. При дъждовни години в язовира са събирани до 384 млн. куб. метра вода. Заради ниското му ниво са спрени двете водно-електрически централи – „Огоста" и „Кошарник", които са изградени на него, пише Стандарт Нюз.

Язовир "Копринка" позеленя

Зелена плътна маса във водата на яз. "Копринка" стресна рибари и посетители на водоема, съобщи БГНЕС.Незабавно след подаване на сигнал ...

Язовирът е построен през 1986 година и никога досега не е бил завиряван напълно. По тази причина не може да се каже колко здрава е стената му. Тя обаче се извисява на 60 метра над нивото на града.

Първоначалното предназначение на водоема е било да се събира вода за поливане. Днес от него не се полива, защото не е изградена прилежащата му канална инфраструктура. Освен за електричество, язовирът се използва и за промишлен риболов. Седмично от него изтичат по 2,2 млн. куб. метра вода към фонтаните в центъра на Монтана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com