Желязков иска нов подход за по-справедлив мобилен пакет

1819
Желязков иска нов подход за по-справедлив мобилен пакет
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

За активни действия в тясна координация и постигане на нов подход и по-справедлив мобилен пакет настоя транспортният министър Росен Желязков по време на среща с български евродепутати и представители на транспортния бранш, организирана от ВМРО по т.нар. закон „Макрон“. Въпреки важността на темата и факта, че са били поканени всички 17 български евродепутати, на срещата те бяха представени само от домакина й Ангел Джамбазки от ВМРО и Цветелина Петкова от БСП.

„Страната ни е изправена пред нова институционална ситуация, защото всичко е ново - предстои нова Транспортна комисия, нов Европейски парламент и нови докладчици и на всички тези платформи на убеждаване - не само на политици, но и на индустрии, на общества, е важно да обясним какъв е бизнес моделът на периферните държави-членки и да поставим нашето желание за по-справедлив мобилен пакет на дневен ред, така че на ниво Съвет и на ниво Европейски парламент да има нов подход“, заяви Желязков.

След протеклата при закрити врата среща, домакинът й евродепутатът Ангел Джамбазки съобщи, че участниците са набелязали идеи за действия по пакета"Мобилност" и изтъкна, че по тази тема няма политическо разделение. "Ще направим всичко възможно да имаме единна българска делегация по темата. Всеки от нас ще търси от групата си подкрепа, за да избегнем организираната вече кампания на Запад", заяви той и съобщи, че опонентите вече водят кампания чрез базирано в Брюксел издание.

"Страховете от това, че национализмът ще надделее в новия ЕП и ще гарантира доминация на Алианса не се оправдаха, така че имаме подобна конфигурация на миналия ЕП", коментира още Желязков и изрази надежда вече да сме си взели уроците. По думите му сега "целта е да разширим групата на единомислещите и да подчертаем вредите, които ще нанесе пакета на Единния европейски пазар, а не само на периферните икономики. "Говорим не само за превози и товари, а за индустрии, свързани производство на стоки, превозни средства, със спедиция, с логистика и пр. Дължим на Централна Европа яснота по ефекта на пакета мобилност и щетите, които само за 10 години ще нанесе на единния пазар", заяви министърът.

"Имаме пълното доверие от страна на правителството, на делегацията на нашите представители в ЕП и индустрията. Всякакви спекулации, че имаме пробиви и пробойни при изразяване на единни позиции са неоснователни", категоричен е той.

Новоизбраният евродепутат от БСП Цветелина Петкова заяви категорично, че представителите на левицата ще продължават да защитават българските национални интереси в сферата на този бранш и изтъкна, че вече са заявили желание за участие в Транспортната комисия на ЕП.

Такива заявки са отправени и от български евродепутати от всички останалите политически сили. Има вероятност да получим две пълни места в комисията и две резервни, надява се Джамбазки. За сравнение, той отбеляза че досега имахме едно резервно място в тази комисия, което не ни даваше възможност да внасяме предложения.

България иска рестарт на преговорите за пакет "Мобилност"

Поискали сме в края на юли месец среща с новото председателството на Европейския парламент и транспортната комисия, ако към този момент...

Следващата стъпка ще е търсене на съмишленици.

Росен Желязков е убеден, че ще разширим подкрепата. „Ще търсим съмишленици по теми, които са свързани с интереси на Общия пазар и интереси на всички периферни държави, също убеждаване на старните от Алианса, че балансираните текстове във всеки един законодателен пакет, независимо дали за мобилност или друго, са в интерес на целия ЕС", категоричен е той.

В нашата група са Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария в момента. Румъния излиза от председателството, така че те ще си позволят да бъдат по-лоялни, надявам се Желязков. Той изрази надежда да бъде ясно заявена позиция от Финландското председателство като арбитър в процесите в Съвета на ЕС. 

"Най-важното е да не оставяме привкуса, че защитаваме само наш корпоративен интерес. Ние всъщност защитаваме общоевропейския интерес, интереса на Обединения пазар и основни европейски права, свободи и ценности като свободно движение на хора, стоки, и капитали", категоричен е Желязков. Затова, според него се налага активно действие по отношение на избора на нов европейски комисар по транспорта.

Росен Желязков отбеляза, че "Транспортната комисия на ЕП, заедно с експертите й са тези, които са предложили пакета „Мобилност“ със заявените цели за по-справедлив транспорт и по-екологосъобразна индустрия в Европа, но Нито една от тези цели с мерките, предвидени в приетите на пъръво четене предложения не гарантира нито едното, нито другото". По думите му "те решават само и единствено конкурентни проблеми на ядрото към периферията". Желязков е категоричен, че "трябва да се върнем към генезиса на пакета, за да може да покажем какви са целите и какъв би бил ефекта от прилагането на този микс от несъвместими една с друга идеи".

Росен Желязков: Войната за пакет "Мобилност" продължава

Войната за пакета „Мобилност“ не е нито загубена, нито спечелена, от който и да е. Това каза министърът на транспорта, инфо...

Представителите на бранша изтъкнаха, че се надяват на пълен синхрон между българските евродепутати по пакета „Мобилност“.

Става въпрос за сектор, който дава 17% от БВП на страната, бе изтъквано многократно по време на срещата.

"Очакваме пълен синхрон между българските евродепутати и останалите евродепутати от Франция и Германия например, които са представители на Зелените", заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Той добави, че очаква от ПЕС работа с Испания и Португалия, а от представителите на ГЕРБ работа в Европейската народна партия (ЕНП). „Трябва да се обединят всички усилия, защото дойде времето да затворим онази страница с невлизането в сила на мобилния пакет“, настоя Арабаджиев.

Желязков изрази готовност транспортното министерство да домакинства подобни срещи и подчерта, че е важно да се обменя информация в оперативен режим и настоя да се използва максимално летния сезон за оперативна работа по пакета „Мобилност“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com