X
 
 

Жените в Асеновград четат повече книги от мъжете

477 0
photo of Жените в Асеновград четат повече книги от мъжете
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова
С близо 2 000 библиотечни документа бе обновен фондът на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград през 2018 г. Около 900 от тях са постъпили като дарение. През изминалите 12 месеца активните читатели на библиотеката наброяват близо 2 200. Около 1 000 от тях са деца до 14-годишна възраст. По професионална принадлежност най-голям е броят на регистрираните философи, историци, педагози, филолози – 170.

Запазва се тенденцията в съотношението 2:1 в полза на жените читатели. Посещенията им в библиотеката надхвърлят 31 000. Наети от асеновградската библиотека библиотечни документи са около 64 000, от които близо 35 000 са отраслова литература. От художествените произведения са били заети малко над 21 000. Повече от 8 000 пъти.  От отрасловата литература най-голям е бил интересът към обществените науки (над 18 000), следван от литературознанието (8 888), математика и естествени науки (1 300), философия, психология и история (1 113).

Коледни книги, зимни песни от миналия век и Дунавско хоро в библиотека „Христо Ботев” – Враца

Изложба на коледни и новогодишни песнички и книжки на децата от миналия век под надслов „Коледен звън” е подредена в Регион...

Класацията за най-четен автор през 2018 г. в Асеновград оглавява Нора  Робъртс с 950 заемания на нейни произведения. А на чело на Топ 10 за най-четени български автори е Ивинела Самуилова с 42 заемния. "Старогръцки легенди и митове", пък, е най-четеното произведение в Асеновград през изминалата година, следвано от разказите на Йордан Йовков, докато "Под игото" на Иван Вазов остава на шестата позиция в класацията.

"Библиотечната статистика показва огромно разнообразие в читателските потребности и интереси на асеновградчани. Четенето при най-малките е свързано, както с прочит на литературата от задължителните учебни списъци, включващи предимно класически творби, така и със съвременната литература, отговаряща на въпросите, които вълнуват децата днес. Четенето при възрастните е свързано не само с професионалните занимания, но и като развлечение, което е видно от големия интерес и към популярната литература.", обяснява директорът на асеновградската библиотека - Милена Марковска.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Спецполицаи изведоха барикадиралия се софиянец

Полицията изведе от дома му 57-годишния мъж, който се барикадира в дома си в столичния квартал "Овча купел". По време на операцията няма пострадали...