Животновъди на протест, трето огнище на нодуларен дерматит в Димитровградско

1536
Животновъди на протест, трето огнище на нодуларен дерматит в Димитровградско
Снимка: Thinkstock

Животновъди от Южна България се събраха на протест пред ферма, която се намира накрая на село Радиево.

Днес там ветеринарите започнаха умъртвяване на 31 крави заради разпростиращото се огнище на болестта нодуларен дерматит в димитровградско. Пробите показали, че едно от животните е заразено.

Заболяването се предава на животните чрез ухапване от кръвосмучещо насекомо. Заповедта обаче е да бъдат умъртвени всички крави в стопанството.

Животновъди алармират за странно заболяване при млади ярета и овце

Неустановено заболяване мори млади ярета и овце, а възрастните животни спират да дават мляко. За това алармира на днешната среща на жи...

Това е третото огнище на нодуларен дерматит в Димитровградското. Досега бяха открити болни животни в селата Воден и Черногорово, където бяха умъртвени общо 100 крави. Днес 100 животновъди се вдигнаха на бунт. Те затвориха за кратко пътя между села Радиево и Бряст, предаде БГНЕС.

Фермерите твърдят, че институциите не са направили нищо, за да предотвратят заразата, която пламнала миналата година в Гърция и Турция, нито пък са ги предупредили да вземат мерки. На място пристигнаха 3 патрулки, а униформените не допуснаха да се стигне до сблъсъци.

Животновъдите се опасяват, че дерматитът ще се разпространи във всички села в общината и ще си стигне до масово избиване на животни. Това пък ги оставя без доходи, тъй като за много от тях това е единствено препитание. За създаването на стопанствата повечето са теглили кредити и не вярват, че сега ще обезщетенията ще покрият загубите им.

На място се раздаваха и брошури с информация от сайта на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), от която става ясно, че експертите на агенцията са били наясно с опасността още през септември миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com