Животновъди ще блокират АМ "Тракия"

19276
Животновъди ще блокират АМ "Тракия"
Снимка: БГНЕС

Животновъди ще блокират Автомагистрала "Тракия", съобщи БГНЕС.

Преди няколко дни животновъдите протестираха край село Труд и се заканиха отново да го направят. "Тук трябваше да се съберем две-три хиляди, а вместо това вижте ни колко сме, обърна се към фермери, събрали се край пловдивското село Труд, Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите. Сред 50-60-те фермери имаше хора от Плевенско, от Симеоновград, Клисура, Раковски, Пловдив. "Повече така не може, загиваме", обобщи положението Синапов, който заяви, че вече отказва всякакви срещи с политици и вместо 70%, настоява от името на асоциацията вече на всичките 100%.

Не само неизплатените субсидии са повод за протестите на фермерите, изясни Пенка Христова, секретар на Асоциацията. Подписана е декларация, според която кредитите, теглени 2008-2009, се пренасочват към субсидиите само при запазена бройка животни, в противен случай те се изплащат изцяло от фермерите. Според Христова, това е убийство на малките ферми, а декларацията е подписана от тяхно име от хора, които днес не присъстваха на протеста - Танчо Колев, председател на Асоциацията за месо и млекопроизводители, Зоров, председател на Националния говедовъден съюз, Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите и Коюмджийски - семейство фермери. Тази договорка е направена със заместник - министър Явор Гечев, уточни Пенка Христова.

Протестните действия предстоят, увери Бойко Синапов, който предложи да бъде блокирана границата с Турция на ГКПП Капитан Андреево и с Румъния. Идеята не беше приета от фермерите, последва предложение за блокада на важни пътища в страната и след оживен спор накрая бе обявено решението - на 6 ноември, в 11 часа животновъдите от цялата страна да се съберат отново край село Труд в подстъпите към магистрала Тракия, да блокират магистралата и оттам да тръгнат за София. Вероятно някои от тях ще докарат и животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com