Животновъдите не са съгласни с оставката на изпълнителния директор на ИАСРЖ

2540
Животновъдите не са съгласни с оставката на изпълнителния директор на ИАСРЖ
Снимка: Actualno.com

Животновъдните организации излязоха с отворено писмо до президента, служебния премиер и служебния министър на земеделието и храните.

Това съобщи Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация.

В писмото се посочва, че общо 22 развъдни организации в животновъдството изразяват притеснения във връзка със застрашените приемственост и устойчивост на дейността на Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

ДФЗ изплати близо 38 млн. лева субсидии за сектор животновъдство

Държавен фонд „Земеделие“ изплати втория транш от субсидията по схемите за обвързано с производството подпомагане за животн...

„Административните и техническите проблеми, които биха могли да произлязат, предвид огромните по обем проверки за допустимост и вписвания, които ИАСРЖ трябва да извърши в кратки срокове, за да започне приемът по кампанията за директни плащания, са източник на ескалиращо напрежение сред животновъдите. Силно сме обезпокоени от задълбочаващата се нормативна криза в сектора, както и от реалната опасност над 1000 проекта на животновъди по ПРСР да не бъдат разгледани и осъществени в срок“, се посочва в писмото, предаде Фокус.

От организациите заявяват, че не са съгласни с оставката на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. д-р Васил Николов и молят тя да не бъде приета.

„В качеството си на изпълнителен директор на ИАСРЖ проф. Николов, реализира дългоочаквани проекти като създаването на национална ДНК лаборатория, национална млечна лаборатория, с модерно оборудване на световно ниво. Лична заслуга на проф. Николов е създаването, обогатяването и поддържането на националната генетична банка, с чието генетично разнообразие могат да се похвалят малко държави в света. Също така страната ни стана асоцииран член на ICAR – най-голямата световно призната и престижна организация в животновъдството. В пъти се повишиха качествените животни в страната, въпреки постоянно намаляващото поголовие на животните и кризата в сектора. През тези осем години с професионализма си проф. Николов бе пример за това как въпреки смяната на шест правителства може да се запази приемствеността, с цел благото на българския животновъд“, се посочва в отвореното писмо.

Животновъдните организации настояват за провеждане на спешна съвместна среща и заявяват готовност да отстояват с всички законови средства разрешаването на назрелите проблеми. Писмото е изпратено от национална овцевъдна асоциация, Национална асоциация за развъждане на млечни породи кози, Национален съюз на говедовъдите в България и 22 развъдни асоциации в сектор “Животновъдство“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com