Йончева: До 10 г. може да се наредим по медийна свобода до Иран и Ирак

1713
Йончева: До 10 г. може да се наредим по медийна свобода до Иран и Ирак
Снимка: БГНЕС

До 10 години можем да очакваме да се наредим до страни като Иран и Ирак. Това каза евродепутатът Елена Йончева на международна конференция за свободата на медиите в България, предаде агенция „Фокус“.

Евродепутатът обясни, че някои от мерките, които тя предлага като част от подготвяната от нея резолюция, са насочени към създаване на цялостен механизъм за регулиране на медийна свобода на европейско ниво. Елена Йончева уточни, че това може да се случва чрез законодателни актове, ако е необходимо. 

Елена Йончева: Резолюцията на ЕП за България е началото на края на Борисов

"Тази резолюция е огромен успех за България и българският народ, защото дава кураж на всички със смелост да застанат срещу управлението...

„Тук е много важно да се отбележи, че в момента има твърде голяма разлика между стандартите в отделните държави членки. Финландия - на 2-ро място в света по свобода на медии, Дания, Швеция, Холандия също са в топ 5 в световен мащаб. Голяма част от държавите членки са на 10-то, 14-то място, а нашата съседка Румъния, с която обичаме често да се сравняваме, заема 48-о място. Всъщност, най-близко до България от другите европейски страни стои само Унгария – 89-то място. Страни извън ЕС, като Украйна, Албания, Молдова, Северна Македония и много други, са далече преди България в тази класация. Няма как човек да не настръхне от тези данни, това не са просто цифри. Ако не се предприемат спешно мерки в областта на медиите в България, държавата ще продължи да спада с бързи темпове в световните класации. До 10 години, ако тази тенденция продължи, можем да очакваме да се наредим до страни като Иран, Ирак и, както напоследък е модерно да се говори и да се сравняваме - със Северна Корея. Всъщност само 69 места делят България от Северна Корея - по-малко, отколкото страната ни се е сринала през последните 10 години. Тази класация е толкова стряскаща, че е напълно ясно, по отношение на медийната свобода, че българските власти са напълно безпомощни, единственото решение е приемането на мерки на европейско ниво“, каза още тя. 

Елена Йончева посочи като друга мярка въвеждането на европейски стандарти, изисквани за повишаване на прозрачността относно реалната собственост на медиите. 

„Тук е много важно да се регламентира при какви условия и как политически лица могат да бъдат собственици на медии и колко точно могат да притежават. Едно е партиен вестник или партийна телевизия, които са ясно разпознаваеми за публиката като официален източник на информация за дейността на политическа платформа на дадена партия, съвсем друго е ситуация, в която политиците монополизират цели сегменти от медийното пространство“, допълни Йончева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com