Йорданка Фандъкова и евродепутатът Момчил Неков откриха фотоизложбата „Това е моята Европа“

1590
Йорданка Фандъкова и евродепутатът Момчил Неков откриха фотоизложбата „Това е моята Европа“

„За България е много важно, че е част от европейското семейство. Радвам, че точно днес, в навечерието на деня на Европа, се открива тази изложба. Интересът очевидно е бил много голям, след като над 300 млади хора са изпратили повече от 1200 свои снимки за участие във фотоконкурса. Хубаво е да видим как изглежда Европа и как са я почувствали младите българи, за да разберем какво означава да сме част от Европа.“

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред гостите, дошли днес пред Народния театър в София на откриването на фотоизложбата „Това е моята Европа“ и награждаването на победителите.

Йорданка Фандъкова връчи и първата награда на Марияна Минчева (19 г.) от Карнобат – самолетен билет до Брюксел. Освен че ще може да разгледа белгийската столица, победителката във фотоконкурса „Това е моята Европа“ ще посети централата на Европейския парламент и ще се срещне с български евродепутати.

„Много се вълнувам, че ще ходя в Брюксел, още повече, че това ще бъде първото ми пътуване в чужбина“, заяви Марияна, която спечели журито със своята черно-бяла снимка на пловдивското Небет тепе. Тя добави, че със сигурност ще гласува на следващите евроизбори, защото правото на глас трябва да се използва.

Черно-бяла снимка на Пловдивското Небет тепе прати 19-годишна в Брюксел

19-годишната Марияна Минчева от Карнобат е големият победител във фотоконкурса "Това е моята Европа". Като награда тя получава пътуване...

Дигитални фотоапарати Nikon D5600 получиха спечелилият наградата на публиката, 17-годишният Радослав Свирецов от Бургас и класираната на второ място от журито Виктория Самокварева (26 г.) от Казанлък. Евродепутатът Момчил Неков награди Радослав и заяви, че в Европа има две енергии: съзидателна - като тази изложба, която трябва да продължи да се развива, и разрушителна - водеща до войни и размирици.

Виктория взе наградата си от ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент у нас Теодор Стойчев. За третото място в конкурса успя да се пребори Йоана Такова (26 г.) от Перник. Тя спечели професионален курс по фотография. Наградата й бе връчена от Ирина Алексиева, изпълнителен директор на Българско училище за политика „Димитър Паница“ и почетен член на журито.

Членове на журито на фотоконкурса „Това е моята Европа“ бяха: проф. д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика” в СУ „Св. Климент Охридски”, фотожурналистът от в. „24 часа“ Десислава Кулелиева, основателят на „Булфото“ Евгени Димитров, дългогодишният оператор в БНТ Красимир Михайлов и бившият главен редактор на седмичника „Анонс“ и списание „Черга БГ“ Биляна Богоева. Те избраха и най-добрите 41 снимки, които да бъдат включени във фотоизложбата „Това е моята Европа”, която столичани и гости на София ще могат да разглеждат до 16 май 2017 г. в столичната Градска градина пред Народния театър.

Фотоконкурсът и изложбата „Това е моята Европа“ се организират от Българското училище за политика „Димитър Паница” като част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. В рамките на проекта през юни ще се проведе и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com