Журналисти излизат на протест срещу ултиматумите и натиска на държавата

10692
Журналисти излизат на протест срещу ултиматумите и натиска на държавата

Журналистите излизат на протест срещу заплахите и ултиматумите, поставени от най-високо ниво в държавата.

"По-добре празни столове, отколкото празни въпроси! Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси", пишат в специално създаденото събитие за протеста в социалната мрежа Facebook от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Джамбазки за ултиматума на Симеонов: Не е много умно да се обявява война на медиите

Не е много умно да се обявява война на медиите, аз бих избрал други изразни средства. Така заместник-председателят на ВМРО и евродепута...

Проявата е обявена за сряда (11 октомври) от 09:00 часа пред Министерски съвет.

"В навечерието на българското председателство на ЕС, медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", пишат още организаторите.

"Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ.

Уважаеми колеги журналисти,

Уважаеми граждани,

Валери Симеонов към bTV, NOVA, БНТ и БНР: Давам срок за извинение 24 ч.

В специална позиция, разпространена от правителствената пресслужба, вицепремиерът Валери Симеонов даде срок от 24 часа на bTV, Нова, ...

Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме!

Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас", завършва съобщението във Facebook.

Actualno.com припомня, че вчера (7 октомври) вицепремиерът Валери Симеонов даде срок на bTV, Нова телевизия, БНР и БНТ да му се извинят.

"Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци, само за това, че са ме поканили в някое студио. Това е причината да не приемам всички покани за участие към мен или покани за интервюта. Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии", пише още в позицията на Валери Симеонов, изпратена до медиите от правителствената пресслужба.

Предисторията

Журналистите от Нова телевизия с реакция срещу Тодоров и Симеонов

След днешната открита заплаха от страна на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров към водещия на сутрешния блок на Нова телевизия, журналистите...

По-рано на 6 октомври в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът обърна внимание на водещия Виктор Николаев, че "ако бях злонамерен, сега щях да направя един "Викторгейт" за вас утре и да го обявя например".

"Когато съм говорил за калинки, не съм го правил само относно ГЕРБ. Вече повече от 20 години се правят такива политически назначения. Опитите за използване на властта като място за пансион на политически калинки, за съжаление, не са прекратени. Тези назначения са практика и когато се сменя властта започват и чистките. Трябва обаче да си дадем сметка, че кадри се създават трудно", започна Валери Симеонов по темата със скандала в Хасково. Виктор Николаев веднага запита дали думите му важат и за най-близките му партньори - Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. "Не се опитвайте да клатите държавата. Визирам абсолютно всички, в по-голяма конкретика няма да влизам", каза той.

"Аз клатя държавата или вие? Значи, за да не я разклатите, ще си мълчите, ако знаете нещо?", запита веднага водещият, но министърът отговори, че няма да коментира повече темата.

"Няма значение кой чичо е, наши или ваши. Нека не влизаме в жълтини, това не е дневният ред на обществото. За мен виновен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на временен договор и после не е провел конкурс, а им е направил договора постоянен. Вие например също сте били назначен на временен договор, после са ви го направили постоянен. Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам", допълни още Симеонов.

Минути по-рано в студиото бе депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.

Антон Тодоров: Думите ми към Николаев изразяваха загриженост

Днес двама представители на управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" си позволиха открито да оказват натиск върху водещ...

На въпрос на Николаев дали изборът на "Грипен" е продукт на шайка, която иска да вземе поръчка за 1,5 млрд. лв., Тодоров отговори следното: "Румен Радев е писал опорни точки за "Грипен", а после ги избира. Едно плюс едно е две, а не 9 нали? А вие защо използвате такава силна дума като "шайка" (бел. ред. - Николаев направи аналогия с книгата на Тодоров "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите")? Ще ви изяде хляба. Тя и колежката ви (бел. ред. - Анна Цолова) беше тръгнала в една посока и вече виждам, че липсва столчето ѝ", продължи с намеците депутатът, визирайки  това, че Ани Цолова вече не води сутрешния блок на Нова телевизия.

След последвалата вълна от обществено неодобрение, Антон Тодоров поднесе извинения на Виктор Николаев и посочи, че не бил разбран правилно.

В позицията си от вчера обаче, Валери Симеонов посочва: "Заявявам категорично – на никого не се извинявам, не се и „оправдавам“, както написа една синя малотиражка".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com