Как да не пострадаме от некоректни адвокати при ПТП?

14794
 Как да не пострадаме от некоректни адвокати при ПТП?
Снимка: Pixabay

Пътнотранспортните произшествия са част от ежедневието на българина от много години насам. Независимо от всички дебати, обсъждания, мерки, опити и всякакви механизми за ограничаване на катастрофите, войната по пътищата у нас продължава с пълна сила.

Само за изминалата 2020 година в резултат на ПТП-та са загинали 463 души, а 7121 са били ранени (според официалната статистика на МВР).

Всеки от нас се опитва да се успокоява с мисълта, че това е нещо, което се случва само на другите. Истината е, че всеки от нас, като участник в движението, е изправен пред риска да е участник и жертва на ПТП.

Това, което е важно да запомним, е че в случай на ПТП с нас или наш близък, ние имаме право на компенсация. За съжаление повечето хора не са запознати с компенсаторните процедури и механизми по които могат да бъдат обезщетени, най-вече поради факта, че не са били сполетявани от такъв неприятен инцидент.

Друго, което е много важно да знаем е, че в последните десетина години все по-масово, в цялата страна, се проявяват порочните практики на определени лица, чиято единствена цел е да печелят колкото се може по-големи суми пари на гърба на хора, които са пострадали в катастрофи. Така например, ако пострадате в катастрофа или Ваш близък загине при ПТП, още в първите часове и дни след катастрофата, с Вас ще започнат да се свързват всякакви лица (адвокати, посредници или представители на организации), които ще Ви предложат да Ви съдействат за получаване на обезщетение по застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите. В повечето случаи тези лица ще Ви посетят лично в болницата, вкъщи или на погребението на Вашия близък и ще започнат да Ви увещават да ги наемете да Ви представляват пред застрахователя, като Ви обещават как в кратки срокове ще получите огромна сума като обезщетение от застрахователя на виновния за ПТП-то водач. Казват Ви, че техният хонорар, който е процент от обезщетението, ще им го платите след като си получите обезщетението. В това че хонорарът се плаща накрая, поначало няма нищо лошо. Проблемът, обаче, е, че хонорарът, който тези хора искат да им платите, обикновено е двойно или дори тройно по-голям от обичайния и разумен размер за адвокатски хонорари при ПТП.

Освен че взимат огромен хонорар на пострадалите в катастрофи, в огромната част от случаите въпросните лица не си спазват и обещанията, които са дали в началото. Обикновено клиентите, които са се доверили на тези хора, накрая получават една малка част от това, което им е било обещано. Има и немалко случаи, в които пострадалото лице накрая не получава нищо, поради недобре свършена работа от лицата, които е упълномощил, или поради това, че е упълномощил тези лица да получат обезщетението по тяхна банкова сметка. Все по-чести стават и случаите, в които след като подпише пълномощно и договор с дадения адвокат, оттам нататък, в продължение на месеци и дори години, пострадалият не може да се свърже с адвоката или с неговия посредник, като не разполага с каквато и да било информация какво се случва по въпроса с обезщетението – дали е заведено дело срещу застрахователя, дали е изплатено вече обезщетението от застрахователя, на кого е изплатено и т.н.

Ето няколко белега, по които още в началото можете да разберете, че има сериозна опасност да се отнесат некоректно към Вас:

1. Предлагат Ви ПАРИ НАЗАЕМ.

Предлагането на пари назаем, с които да си покриете разходите за лечението или да използвате за други ваши неотложни нужди, е често срещана практика от страна на тези хора. В никакъв случай не трябва да приемате пари от тези хора, защото, когато впоследствие разберете, че са некоректни към Вас или че просто не си вършат добре работата, ще Ви е доста по-трудно да се откажете от тях (понеже ще трябва да им върнете парите).

2. Твърдят, че има много кратък срок за подаване на документи

Уверяват Ви, че има някакъв много кратък срок (примерно 7-дневен) за подаване на документи в застрахователната компания. ТАКЪВ СРОК НЯМА. Можете да предявите претенция към застрахователя по всяко време в рамките на 5-годишния давностен срок, който започва да тече от датата на ПТП-то.

3. Имат условие обезщетението да бъде платено по тяхна банкова сметка

В пълномощното, които Ви увещават да подпишете, често пъти е посочено, че обезщетението може да бъде преведено по банкова сметка на адвоката или на някакво друго лице, различно от Вас. Обикновено, в такива случаи обяснението, което получавате, е, че такъв бил редът, така било по закон и т.н. Такова нещо НЯМА. Вие имате право да получите обезщетението по Ваша лична банкова сметка.

4. Искат да подпишете пълномощното пред нотариус

Често срещана практика на въпросните адвокати е да изискват от пострадалите лица  да подпишат пълномощното, с което упълномощават съответния адвокат да ги представлява пред застрахователя, да бъде подписано пред нотариус (или в кметството, ако в населеното място няма нотариус). Това обикновено се прави с цел упълномощеното лице (адвокатът) да има право да получи обезщетението по негова банкова сметка. В закона има изискване, в случай, че обезщетението ще се изплаща на лице, различно от пострадалия, пълномощното да е нотариално заверено. Ето защо, лицата, които Ви предлагат услугите си, имат интерес да подпишете пълномощното пред нотариус. Освен това, когато пълномощното е подписано пред нотариус, това го прави по-трудно за оттегляне, тъй като оттеглянето трябва да бъде извършено отново чрез нотариус.

5. Не Ви дават екземпляр от пълномощното или договора.

Ако адвокатът (или неговия посредник) откаже да Ви предостави екземпляр за Вас от договора или пълномощното, които сте подписали, това е сигурен знак, че в документите, които те подписали, има клаузи, които биха могли да Ви навредят. Затова, за да се подсигурят, че после няма да ги прочетете на спокойствие, лицата, които сте упълномощили, просто не Ви дават екземпляр за Вас (при положение, че имате пълното право да разполагате с екземпляр от всеки документ, който сте подписали).

Единственият сигурен начин да не станете жертва на гореизброените порочни практики е да откажете да станете клиенти на всякакви хора (вкл. адвокати), които сами се свързват с Вас (без Вие да сте ги търсили) и Ви предлагат да Ви представляват за получаване на обезщетение. В противен случай опасността да станете жертва на некоректно отношение (което ще Ви струва прескъпо), е голяма. Добре е да си зададете и въпроса откъде тези хора са се сдобили с личните Ви данни и как така се появяват само няколко часа или няколко дни след катастрофата.

Най-добрият за Вас вариант е сами да си потърсите адвокат, който е специалист по такива казуси - адвокат по застрахователно право. Решението кой ще Ви представлява, в качеството Ви на пострадало при ПТП лице, е важно и е добре да бъде взето на спокойствие, а не под напора на лица, които Ви примамват с фалшиви обещания за големи обезщетения в кратки срокове. Ето защо, не е нужно да бързате да си наемете адвокат още в първите дни след катастрофата. Ако пък възстановяването Ви ще отнеме по-дълго време, можете да помолите Ваши близки да се заемат с намирането на адвокат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...