Как да предпазим имуществото и вещите си по празниците, съветват от пловдивската полиция

2438
Как да предпазим имуществото и вещите си по празниците, съветват от пловдивската полиция
Снимка: ОДМВР - Пловдив

Пловдивската полиция бди за сигурността на жителите на Пловдив и областта в празничните и почивни дни. Предвид, че почивните и празнични дни се характеризират и с интензивен трафик по пътищата от републиканската пътна мрежа и входно-изходните артерии, при контрола и регулиране на движението са включени максимален брой служители. Униформените ще регулират, подпомагат и контролират движението по АМ „Тракия“, всички пътни възли, входно-изходни артерии. На 1, 2, 3 и 6 май ще бъдат проведени специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност“, като се включат териториите на малките населени места, курортните селища и комплекси, както и пътищата между тях.

Полицейско присъствие ще има на обществените места около храмовете и големите търговски центрове, като униформените ще следят за опазване на обществения ред и спазване на въведените противоепидемични мерки. Полицаи ще има в районите на ж.п. гари и автогари, предвид интензивното придвижване на пътници. Служители от състава на пловдивската дирекция ще бъдат пряко ангажирани с наблюдение на оперативната обстановка по направление “Престъпления против собствеността” и ще извършват проверки на сигнали, свързани с правонарушения при провеждане на празничните мероприятия.

Полицията в Малайзия ще разпитва карикатурист

Изтъкнат малайзийски карикатурист заяви в сряда, че е изправен пред полицейска разследване за сатирична рисунка, която се подиграва на ...

Няма да бъдат допускани масови събирания на определени места и тържища, на които се продават домашни животни. Засилен ще бъзе и контрола на автомобили, осъществяващи дейност по инкасо в търговски вериги и обекти. От ОДМВР Пловдив напомнят, че при необходимост от съдействие или ако станате очевидци на нередност, свързана с нарушаване на обществения ред можете да подадете по най-бързия начи на тел. 112.

Ето и някои съвети във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден.

Бъдете бдителни към личните си вещи, когато сте на открито и се пазете от джебчии, които се активизират по време на празниците. Най-често това са млади жени, които използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Сливат се с тълпата и възползвайки се от празничната приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти без да се усетите. Трябва да се има предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета и телефони от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на връхни дрехи. Жертви на подобни кражби все повече стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните си. Единственият начин да се въздейства срещу джебчийските кражби е по-високи дози предпазливост, дискретност и грижливо отношение към парите.

Ако носите в себе си голяма сума пари, по-добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.

Гръцката полиция задържа десетки протестиращи при сблъсъци в Солун

Силите на реда влязоха в сблъсъци с протестиращи в Гърция, предаде АП. Над от 30 души са задържани в Солун по време на демонстрация сре...

Когато се влеете в множеството, независимо дали е в МОЛ-а, на пазара или в храма, задължително притиснете чантата до тялото си. Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре джебчията. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията на тел.112, униформен служител на улицата или в полицейско управление. Бързият сигнал и доброто описание са ключови за залавянето на крадците.

Не пишете във Facebook, че няма да ви има вкъщи! Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, със сигурност трябва вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи. Най-важното нещо, което на пръв поглед не е съществено, но определено работи - не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празничните дни около Великден и Гергьовден. Предупредете и децата си да не правят това, тъй като вече се превърна в мода младежите да съобщават за всяка своя стъпка в социалните мрежи. Особено важно е да не се пише във Facebook за предстоящо пътуване или да се посочва точна дестинация. Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са добре затворени и заключени. Помолете близък човек – роднина или съсед на когото имате доверие, да наглежда от време на време къщата или апартамента ви.

Полицията съветва - в никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Грижите за семейни ценности и скъпи вещи също можете да повериете в ръцете на близки или надеждни познати. Бъдете бдителни и отговорни към собствеността си. С добрите си грижи като нейни стопани вие сте единствените, които могат да предотвратят неприятни инциденти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com