Как да върнем скъпа стока, закупена от презентация

1879
Как да върнем скъпа стока, закупена от презентация
Снимка: iStock/Guliver

При организирането на презентации в наети за целта зали недобросъвестните търговци злоупотребяват с незнанието на потребителите за правото им да се откажат от покупката, процедурата и сроковете. Това каза основателят на некомерсиалната платформа „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

ОЩЕ: 5 "едно на ум", които трябва да имаме по време на лятната ни почивка (ВИДЕО)

Най-уязвими са по-възрастните, безработните и социално слабите, които са фокусни публики на организаторите на такива събития с цел продажби. А предлаганите стоки са от прахосмукачка, през козметика до възглавници, матраци и колани с ортопедични свойства за по 2 000 - 3 000 лв.

„Тези презентации често са насочени към хора от третата възраст, които имат различни болежки, опитали са какво ли не и когато биват убеждавани, че всички тези болки ще изчезнат, ползвайки само този „магически“ уред, матрак или възглавница, може да склонят да направят такъв разход“, коментира тя в ефира на Bulgaria On Air. И добави: „Тъй като тези потребители не разполагат с необходимите за покупката средства, им се предлага сключване на място на договор за потребителски кредит. Така те се обвързват и с покупката, и с договора за заем, като остават с усещането, че не могат да се освободят от тази клопка“.

Експертът обясни, че потребителите имат право да се откажат от покупката извън търговски обект в 14-дневен срок от сключването на договора или доставката на стоката, но за целта следва да спазят законоустановената процедура и срокове.

ОЩЕ: Пазарувайте от е-платформи от трети страни с повишено внимание

Първо трябва най-късно до две седмици да уведомят търговеца за желанието си да развалят договора, като изпратят стандартния формуляр за отказ, който търговецът трябва да им е предоставил най-късно при покупката. Търговецът на свой ред следва да уведоми без необосновано забавяне, че е получил заявката.

Втората стъпка е до 14 дни след изпращането на формуляра за отказ да върнат стоката на търговеца на посочения от него за тази цел адрес. До 14 дни от получаването на стоката търговецът трябва да възстанови на потребителя заплатената сума и то по начина, по който е била платена, освен ако двете страни не договорят друго.

Има изключения за правото на отказ – например за групи продукти поради хигиенни съображения, за изработени по индивидуални параметри стоки и т.н. "Търговецът обаче трябва предварително да е предупредил за това. Ако не го е направил, то тогава правото на отказ ще бъде възможно", уточни експертът. Руменова предупреди обаче, че за да се възползваме от него, не трябва да сме ползвали продукта, а само да са сме го тествали така, както бихме направили в търговски обект.

Тя разказа за нелоялни практики, при които търговец е предлагал матраци по уж индивидуални размери, а се оказало, че са стандартни спрямо останалите, които продава. В друг случай търговец направил презентация на прахосмукачка в дома на домакина и след това опитал да препятства правото на отказ с мотива, че уредът от демонстрацията е бил предвиден за продажбата, вече е разопакован и ползван и не може да откаже покупка. "Това обаче е незаконно и неетично", каза още Руменова.

ОЩЕ: Нова измамна схема при онлайн продажбите, ето за какво да внимавате

"Когато е отпуснат заем с цел закупуване на потребителска стока, договорът за него се разваля с упражняване правото на отказ", обясни още тя. И посъветва потребителите да проследят този процес, за да се уверят, че действително се е случило.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com