Какво да правим, ако попаднем във "воден капан"?

3924
Какво да правим, ако попаднем във "воден капан"?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Младежи от асеновградския клон на Български червен кръст информираха деца и родители за важните правила при ползване на различни водоеми на територията на общината. На площада в Асеновград те посрещнаха всички въпроси на граждани и посъветваха интересуващите се как да плажуват безопасно.

Първият съвет към асновградчани бе да се научат да плуват, ако все още не умеят, както и да научат децата си на това. Къпането и плуването да се осъществява само в охраняеми водоеми, като се спазват указанията на спасителите и флаговата сигнализация. Важно е да се знае, че не трябва да се влиза във водата по-рано от два часа след хранене и поне осем часа след употреба на алкохол, защото тогава стомахът е разширен. Храносмилателните органи се снабдяват по-обилно с кръв, за сметка на мозъка и крайниците. Недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка, съчетано с интензивни движения, охлаждане на тялото и налягането на водата върху стомаха може да предизвикат прилошаване, повръщане и дори загуба на съзнание. А попадането на стомашно съдържимо в дихателните пътища, води до задушаване и удавяне.

Подписката срещу застрояване в асеновградски квартал чака становището на администрацията

Близо 30-тина души присъстваха на протестен митинг-концерт, организиран в Асеновград в защита на зелена площ, върху която предстои да б...

Много водни инциденти се дължат и на употреба на алкохол и различни наркотични средства. Това се обяснява с рязката промяна на температурата на тялото. При попадане на човек в студена вода може да бъде предизвикан шок с рефлекторно спиране на дишането. В някои случаи се стига до загуба на съзнание. Това се получава и при рязко потапяне със силно загрято и изпотено тяло, дори във вода, която не е толкова студена. За да се избегнат посочените опасности, влизането във водоема трябва да се извършва постепенно. Предварително трябва да се намокрят лицето, крайниците и сърдечната област. Хора, които не са уверени в плувните си възможности, не трябва да се предоверяват на надуваеми предмети. Ценна препоръка към родителите в Асеновград бе да не оставят децата си без контрол и надзор. Дъвченето на дъвка при плуване и къпане също е изключително опасен навик. Не по-малко важно е да не подценявате обстановката и да се впускате в плуване навътре в морето сами.

В тази връзка, експертите съобщават три основни причини за случаи на удавени: при непознаване на опасностите; неумение да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата; незнание за оказване на самопомощ и помощ на човек, който се дави. Сред опасностите, „дебнещи“ от морското дъно, са дънни ями, прагове и водовъртежи. Пропадането в тях се случва внезапно и предизвиква уплаха, преминаваща в паника. Ако неумеeщ да плува човек пропадне в дънна яма или праг може да си помогне и сам. Необходимо е да запази самообладание и с отскоци от дъното да се придвижи към плиткото. При водовъртежи течението би могло да отнесе плувеца далече от брега. Попаднал в такава ситуация, човек трябва да плува косо срещу течението, докато излезе от него и след това - към брега. Друго, което би застрашило живота на плувците, е плуване и скокове в непознати води.

Кака Лара и Боби Шоу веселиха малчуганите в Асеновград

Денят на детето в Асеновград бе изпъстрен с разнообразни събития още от сутринта и продължи чак до 20:30 ч. вечерта. Кака Лара и Боби ...

Понякога под водата има подводните скали или различни остри предмети, както и неизкоренени дървета при завиряването на някои язовири. Сблъсъкът с тях при скок може да причини сериозни травми, които да причинят загуба на съзнание и удавяне. Преди да се впуснете в такъв вид предизвикателство трябва да проверите дали е достатъчно дълбоко и има ли опасни предмети под водата. Надценяване на собствените плувни умения също може да завърши фатално. Инцидент настъпва след продължително плуване без почивка. Ако не последва своевременно излизане от водата, настъпва изтощение, възниква опасност от получаване на мускулни крампи и преохлаждане на организма. Опасността при схващането на мускула идва от внезапната и силна болка и невъзможността за плуване.

В такива случаи, при поемане на въздух човешкото тяло има положителна плаваемост, която позволява задържане на водната повърхност без плувни движения. При силно вълнение, ако бъдете завлечен от вълна, може да се измъкнете чрез гмуркате под нея. А излизането става, използвайки новообразувалата се вълна и придвижваща се към брега. Всяка година жертви на водата в напоителните канали стават много хора, посочват от Водноспасителната служба към Българския червен кръст. От там напонят, че къпането и плуването в тях е забранено, защото те са дълбоки и бързо течащи, а излизането е изключително трудно поради стръмните брегове, които в подводната си част са хлъзгави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com