Какво крият хранителните добавки и защо огладняваме от тях? (ВИДЕО)

2736
Какво крият хранителните добавки и защо огладняваме от тях? (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Хапка по хапка“ Росица Коцева разказва за витамините, минералите и хранителните добавки.

С развитието на хранително-вкусовата индустрия, или по-скоро химичното развитие на хранително-вкусовата промишленост, в храните, които купуваме от магазина се увеличи количеството на захари, нишестета, модифициран глюкозо-фруктозен сироп, консерванти. Рафинираните въглехидрати са основната част от храненето на над 1 милиард от световното население, защото толкова са днес хората с наднормено тегло, според световната статистика. „Рафинираните въглехидрати пречат на усвояването на минералите и витамините, защото тялото е така устроено, че първо усвоява глюкозата от въглехидратите, защото тя е първият лесен източник на енергия и в нас е програмирано да складираме и трупаме енергия, когато и където можем. Просто гени! Вместо витамин D, тялото усвоява глюкоза. Доказателство: всички хора с диабет тип 2 са с ниско витамин D и висока глюкоза.“, казва Р. Коцева.

Авторката на предаването споделя, че зеленчуците съдържат достатъчно витамини и минерали за човешкия организъм, дори и след замразяване и нормална термична обработка. Тя споделя, че след лабораторни изследвания на „Роси‘с пюр“ храни, готвени със замразени зеленчуци или замразени след приготвяне, резултатите показват, че „лесно достъпните витамини са останали в по-малки количества, а по-трудно достъпните като вит. D, желязо, магнезий и т.н., който е в шоколада между другото, са останали в количества, достатъчни за организма, т.е. вит. С при готвене намалява, но може да си го добавите с вода с лимон. Витамин К, дори и при обработката в мазнина, се е запазил в достатъчно количество.“ Още: Защо инсулинът не "обича" глутен (ВИДЕО)

„Магнезият ни е необходим за много функции в организма и като имаме крампи в краката е направо незаменим. Какво обаче прави прекалено много магнезий, особено при ниско Вит. D? Пречи на абсорбирането на калция и така може да си докарате остеопороза. А като добавим и Вит. С от предишните примери, или по-точно аскорбиновата киселина, която слепва този калций и получаваме весел купон! Хем си циркулира неусвоен калция, хем аскорбиновата киселина му действа като лепило и структурира песъчинки, и после лепи песъчинките и стават камъни в бъбреците. Разбирате ли защо толкова много хора имат такива проблеми сега?“, казва Р. Коцева.

„Природата дава всичко, просто трябва да изберем нея, а не пицата и бургера от рафинирано тесто, или пък сладоледа.“

Какво всъщност съдържа хапчето Витамин С, до колко са полезни хранителните добавки, как да заредите организма си с витамини и минерали от природата - отговорите на тези и други интересни въпроси ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA е на първо място по ръст в количествата разделно събран текстил за 2023 г.

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com