Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кантарджиев: Омикрон се бори с бустер

23 декември 2021, 08:02 часа • 4527 прочитания

Епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев съветва хората да си сложат буустер, защото по този начин се бори Омикрон варианта, който чука на вратата.

Проф. Кантарджиев, консултант по ваксинирането към Столичната община, сподели пред bTV, че след след секвенция в Националния център по заразни и паразитни болести няма Омикрон. Според нова информация, Омикрон се отличава с две отпаднали аминокиселини на шипа, затова и някой тестове го познават, други не.

Омикрон по-трудно се различава от Делта варианта, допълни още професорът. 

Проф. Тодор Кантарджиев вярва, че у нас има Омикрон, защото не може в 26 държави-членки на ЕС да има, а само в една да няма.

Епидемиологът съветва големите частни лаборатории бързо да пращат порбите си към Националния център по заразни и паразитни болести, защото по този начин ще имат по-ясни данни за разпространението на вируса.

И още според проф. Кантарджиев: Скоро ще се създаде и нов PCR, който ще различава Омиркон от Делта варианта. Макар и да сме карали предишни варианти на коронавируса, може да се заразим отново с Омикрон варианта.

Actualno.com припомням, че проф. Кантарджиев сподели, че Омикрон ще влезе у нас по празниците. Епидемиологично пък ще се разпространи през януари. Вирусът има 37 мутации в шипчестия протеин и това го прави по-лесно разпространяващ се. Лошото е, че заразява и хора с предишен имунитет - т.е. ваксинирани и преболедували, като зависи много и преди колко време си преболедувал или ваксиниран т.е. колко големи са титрите антитела. Според професора преболедувалите, и ваксинираните не са достатъчно добре защитени, а с бустера се увеличава защитата.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес