Караджов за инхаус договорите за "Хемус": Беше колективно решение да не се прекратяват

1299
Караджов за инхаус договорите за "Хемус": Беше колективно решение да не се прекратяват
Снимка: БГНЕС

"Не мое беше решението, а беше колективно да не се прекратяват порочните незаконни инхаус договори". Това каза бившият регионален министър и настоящ депутат от ИТН Гроздан Караджов в предаването "Лице в лице" по БТВ. 

По думите му това е решено на среща, на която са присъствали Караджов и негов заместник, финансовият министър Асен Василев и настоящият регионален министър Андрей Цеков като негов заместник, премиерът Кирил Петков и двама негови съветници, Лена Бориславова и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Гроздан Караджов: Изплатени са 300 млн. лв. по незаконните инхаус процедури за магистрали

Изплатени са 300 млн. лв. по незаконните инхаус процедури за магистралите "Хемус" и "Ботевград - Видин", без да са приключили необходим...

"Инхаус" процедурите отиват в историята

Гроздан Караджов показа протоколът на срещата. "Създава се работна група, която има за цел да изработи проектозакон под надслов "Закон за довършване на открадната магистрала". Законопроектът важи за всички лотове на АМ "Хемус" и има задачите да позволи довършването на строителните дейности при условия на сключените договори, инхаус договори и т.н.", обясни Караджов. 

Той отговори на настоящия регионален министър Андрей Цеков по повод казаното от него, че предишните министри на регионалното развитие и благоустройството не са имали политическа воля и морална решителност инхаус договорите да влязат в съда.

"Доказателство №2 е писмо, което съм изпратил в първия месец, когато съм станал министър, то е адресирано до министър-председателя, финансовия министър и министър Рашков. В това писмо ясно съм заявил, че тези инхаус договори са сключени в нарушение на закона за обществените поръчки и следва да бъдат прекратени. Не само, че не съм бездействал, а съм информирал и Кирил Петков, и Асен Василев, и Бойко Рашков", категоричен бе Гроздан Караджов. По думите му именно мнението на Цеков е било да не се прекратяват инхаус договорите.

Андрей Цеков: АМ "Хемус" не се оскъпява двойно, а само с 25-30%

Строителството на АМ „Хемус“ не се оскъпява двойно, както твърди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а максимум с 25-30%. Това с...

Караджов коментира и казаното от Цеков за сроковете за прекратяването на договорите. "В закона за обществените поръчки в чл. 225 се казва ясно и точно, че когато едно възлагане с публични средства е направено без състезателна процедура, то може да бъде унищожено, но до два месеца от узнаването или не повече от една година от сключването на договорите. Първият договор е сключен през 2018 г., вторият – 2019 г., третият 2020 г. Аз съм станал министър много по-късно от това", каза той. 

Според Гроздан Караджов инхаус договорите могат да бъдат развалени, но не трябва. "Това, което се случва в момента е, че изведнъж за всички тези договори ние ще платим 30% отгоре. Това са 1 млрд. лв. За 1,2 млрд. лв. е договорена цялата "Хемус", т. е. без да построим нито един метър ще платим още една "Хемус". Резултатът е, че всички магистрали, които строим сега ще станат с 2-3 години по-бавно и с 30% по-скъпо", каза още Караджов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com