КАТ ще упражнява контрол, съобразно новите разпоредби в Закона за движение по пътищата

4627
КАТ ще упражнява контрол, съобразно новите разпоредби в Закона за движение по пътищата
Снимка: БГНЕС

Създадени са нови материално-правни норми за поведението на водачите на моторни превозни средства (МПС), съобщиха от МВР.

Това са: забрана за извършване на внезапни маневри; забрана за движение в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път; забрана за организиране и участие в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, както и използването на пътищата за други цели освен в съответствие с тяхното предназначение; задължение за включване на къси светлини при движение в тунел; въвеждане на изисквания по отношение на гумите през определен период и др.

ЕК е открила процедура срещу България заради таксите за чужденци

Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради таксите, които МВР събира за издаване на разрешения за пре...

Увеличени са санкциите за грубите нарушения на правилата за движение по пътищата, които реално застрашават безопасността: превишаване на разрешената максимална скорост с над 30 км/ч.; нарушения, създаващи непосредствена опасност за движението и др.;

Въведен е нов вид принудителни административни мерки за спиране от движение и прекратяване регистрацията на МПС, както и изземване на табели с регистрационен номер.

Облекчен е административнонаказателният процес чрез разширяване обхвата на нарушенията, за които може да бъде наложена глоба с фиш.

Регламентирана е възможността електронният фиш да се връчва и чрез длъжностните лица на определените от министъра на вътрешните работи служби за контрол при осъществяване на функциите и правомощията им.

Мерките за сигурност на МВР за встъпването в длъжност на Румен Радев

Във връзка с обезпечаване на сигурността по време на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република Българи...

Въведено е понятието „нов водач“ – водач, който придобива за първи път правоспособност за управление на моторно превозно средство и получава две трети от максималния брой контролни точки, а оставащите една трета контролни точки получава след придобиване на 24 месеца стаж като водач на МПС.

Въведени са съществени промени по отношение поведението при пътнотранспортно произшествие (ПТП) на участниците в движението по пътищата, както и на задълженията на службите за контрол на МВР за посещаване на ПТП.

Изразът „алкохол, наркотици или други упойващи вещества“ е заменен с „алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози“. По този начин изчерпателно се обхващат веществата с вредно въздействие върху поведението на водачите на МПС, като се постига терминологично съответствие с разпоредбата на чл. 343б от Наказателния кодекс (НК).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com