Kaufland България посреща кампанията „Книги за смет” в още четири града този уикенд

2333
Kaufland България посреща кампанията „Книги за смет” в още четири града  този уикенд
Снимка: Кауфланд

Kaufland България ще посрещне кампанията „Книги за смет“ този уикенд в още четири града в страна – София, Пловдив, Бургас и Кюстендил. Компанията е основен партньор на една най-мащабните екологични инициативи у нас, която поощрява едновременно рециклирането и четенето за трета поредна година. Всички желаещи да разменят пластмасовия си отпадък срещу голям избор от заглавия, ще могат да го направят на 5 и 6 юни от 10:00 до 13:00 часа на следните локации:  

5 юни, събота:

-        София: паркинг на Kaufland, бул. "Ген. Тотлебен" № 36

-        София: паркинг на Kaufland, ул. „Филип Аврамов“ № 3

-        Пловдив: паркинг на Kaufland, бул. "Пещерско шосе" 36

-        Пловдив: площад Централен, до Военния клуб 

6 юни, неделя:

-        Кюстендил: паркинг на Kaufland, бул. „Македония“ № 10

-        Бургас: паркинг на Kaufland, ул. „Янко Комитов“ № 8 

Деветото поредно издание на инициативата се провежда в девет български града в рамките на два уикенда през май и юни, като за първи път „Книги за смет“ гостува в толкова градове. Първите пет спирки на кампанията бяха в Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Варна и Русе, които посрещнаха инициативата в периода 15-16 май и събраха стотици желаещи да предоставят своя пластмасов отпадък в замяна на безплатно четиво. В рамките на първия уикенд на кампанията бяха събрани и рециклирани близо седем тона пластмаса. Велико Търново успя да събере 2100 кг, следван от Варна с 1640 кг, Русе – 1100 кг, Стара Загора – 880 кг, и Плевен – 730 килограма.  

Добре познатият регламент на „Книги за смет“ предвижда всеки, донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса, да получи в замяна книга по избор и отстъпка за щадящи природата продукти на Kaufland в устойчиви опаковки.  

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.  

При провеждането на кампанията ще бъдат изпълнени всички епидемиологични разпоредби, като участниците ще бъдат помолени да спазват дистанция на опашките за предаване на пластмасата и получаване на книги.

Kaulfand България се присъединява към каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic - стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland.

В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък от кампанията. Сред партньорите на „Книги за смет“ са също Българо-американска кредитна банка, общинa Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.  

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com