Казанлък на бунт заради бежанците

15564
Казанлък на бунт заради бежанците
Снимка: БГНЕС

Расте напрежението в Казанлък заради плановете на правителството евентуално да настани бежанци в Центъра за обучение на МВР.

Хората се заканват да затворят прохода Шипка и днес, предаде Нова тв.

Извънредно заседание в МС за бежанците

Ситуацията с бежанците у нас ще обсъжда на извънредно заседание правителството. Вече стана ясно, че за покриване на разходите за бежанс...

Всичко тръгна от миналата седмица, когато стана ясно, че се обсъжда школата на МВР да бъде закрита, а в сградите да бъдат докарани бежанци. Информацията беше потвърдена от вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Дори местната власт се оказа неподготвена за това, а кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви, че с централната власт разговарят по медиите.

Хората се заканват, че ако правителството не промени плановете си, протестите в София щели да се видят на властта „като майски дъжд”.

Местните заявяват, че не са против бежанците, но не искат те да бъдат настанявани именно там, тъй като наблизо се намират вододайната зона на Казанлък, военният завод „Арсенал”, както и исторически забележителности като тракийската гробница, например.

Бежанците в Ковачевци - повече от местното население

Към настоящия момент в село Ковачевци има над 300 бежанци. За сведение, по последно преброяване жителите на селото са под 300 души и на...

Освен това местните настояват школата да остане, да се запазят работните места, а на бежанците да им бъдат осигурени нормални условия за живот, а не като в бежанските лагери, които виждат по телевизията.

"Изпратили сме декларация с исканията си", заяви кметът на града. Доводите в нея са, че наблизо се намира завод „Арсенал”, военен полигон, който е действащ с отговорности и мисии на НАТО, вододайната зона на града, както и наличието на общинската болница, която няма налични средства да се погрижи за бежанците.

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова призова хората към спокойствие.

„Заставам зад всяка позиция, която защитава интересите на гражданското общество”, заяви Аладжова.

Фандъкова: Всяка институция да изпълнява ангажиментите си, не да ги прехвърля на другите

Много важно е всяка институция да си знае точно ангажиментите и да не ги прехвърля на останалите, заяви столичният кмет Йорда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com