КЕВР иска по-евтини парно и топла вода от 1 май - ето с колко

3119
КЕВР иска по-евтини парно и топла вода от 1 май - ето с колко
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди днес, 29 април, възможността от 1 май топлата вода и парното да поевтинеят - от 1 до 3 процента за различните градове на страната. Държавният регулатор предлага средното намаление на пределните цени на топлинната енергия от 1 май да бъде в размер на 2,34%.

Припомняме, че КЕВР определя таван на цените - т.е. възможно най-високата, но отделните дружества могат да наложат по-ниска цена. Според комисията, следва да има поевтиняване на топлофикационните услуги заради поевтиняването на руския газ а България. Припомняме, че "Булгаргаз" иска по-евтин газ с 6,67% от май, след като за април предложението беше над 40% поевтиняване.

Омбудсманът: Скандално е искането на топлофикациите за по-високи цени

Заради рязкото увеличение на мартенските сметки за парно, които изненадаха много хора, омбудсманът Диана Ковачева настоя в писмо до пре...

Предвиденото намаление на цената на топлинната енергия за потребителите в София е с 3,03%, във Враца – с 2,44%, в Пловдив - с 1,05%, в Плевен - с 1,55%, в Бургас – с 1,75%, във Варна – с 0,75%. Във Велико Търново потребителите да заплащат с 1,78% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 1,69%. Какви са актуалните цени - вижте ТУК!

Намалението на цената на природния газ 1 май ще се отрази и на преференциалните цени и премии на тока, произведен от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия - защото ползват природния газ за суровина. КЕВР предвижда средното поевтиняване на тока от тези дружества от сектор "Топлоенергетика" да бъде в размер на 3,39%.

Изпълнителният директор на столичното топлофикационно дружество Александър Александров заяви, че приема констатациите и предложените цени в доклада на работната група. Изпълнителният директор на "Топлофикация ВТ" ЕАД Емануил Зъбов изрази несъгласие с намаляването на регулаторната база на активите и с предложените от Комисията цени на дружеството. В отговор експерти от работната групата поясниха, че промяната на цената на природния газ неминуемо се отразява върху променливите разходи на "Топлофикация ВТ" ЕАД, а оттам – и върху оборотния капитал, който е елемент от регулаторната база на активите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че заинтересовани страни могат да внесат своите писмени становища до 17:00 часа на 29.04.2020 г., като по тях Комисията ще се произнесе мотивирано.

Прокуратурата подкани КЕВР да внимава за цените на парното и тока

Върховната административна прокуратура /ВАП/ сезира Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод медийни публикации, в кои...

Окончателно решение за утвърждаване цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство, регулаторът ще приеме на закрито заседание на 1 май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...