КЕВР потвърди: Цената на водата скача, за да могат да се вдигат заплати

9738
КЕВР потвърди: Цената на водата скача, за да могат да се вдигат заплати
Снимка: iStock/Guliver

Половината от средния ръст на цената на водата в страната от 15% се дължи на увеличението на заплатите на работещите във ВиК дружествата. Това заяви по време на изслушването му в Народното събрание председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той беше извикан в парламента от депутати от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

От думите му стана ясно, че в бизнес плановете на дружествата се залага постепенно нарастване на средствата за инвестиции, както и ежегодно увеличаване на заплатите с 15 процента, което става по силата на подписано споразумение между регионалното министерство, "Български ВиК холдинг" и синдикалните организации в сектора.

Иванов уточни, че в повечето оператори над 50 процента от разходите са за заплати. Той напомни и за отражението, което дава инфлацията - 11.9 процента от май 2022 г., когато дружествата приемат бизнес плановете си, до май 2023 г. и още 11 процента до края на същата година. "Крайният резултат е ръстът средно от 15 процента за страната в цената на водата", обобщи той. Още: Водата - по-скъпа от 1 януари. Ето къде скокът е най-голям

Санкции

На трерто място обяснението за драстичния скок на цените в някои региони според Иванов е неизпълнението на инвестиционни планове. 

По думите му 22 ВиК дружества са били санкционирани от КЕВР, че не са изпълнили плановете си и невложените пари комисията ги е върнала на потребителите, като е намалила цените за 2023 г. "Затова сега, когато плановете отново са включени за 2024-а, скокът изглежда по-висок, защото тръгва от по-ниска база за предходната година. Ако тези планове бяха изпълнявани регулярно, сега увеличението на цената на водата в Берковица, например, нямаше да е с 80%, а с 10,27%", посочи председателят на КЕВР.

Депутатът от ПП-ДБ Антоанета Цонева повдигна въпроса за отговорността на КЕВР, освен служебното актуализиране на цените по нормативна уредба, да обвърже качеството на предоставяните от ВиК дружества услуги и тяхната цена. Тя напомни, че в някои региони увеличението на цената на водата от 1 януари е значително над средното от 15 на сто.

"Най-голямо е увеличението в Сливен - с 41%, във Видин - с 30%. В Разград сме рекордьори - гражданите ще плащат по 6,10 лв. на кубик, много отдавна никой не пие вода от чешмата, уредите се повреждат от уталожването на хлор и други вещества, а загубите в мрежата са 80-90% и това положение не се подобрява", заяви народният представител.

По думите ѝ, загубите за 2022 г. във ВиК дружествата са по-големи от тези за 2021-а, освен това фирмите с най-големи разходи имат финансови резерви. И призова да започне дебат за това как ВиК услугите и новото законодателство ще отговорят на стандартите за качество и как КЕВР ще гарантира изпълнението на тези стандарти. Още: Вода с една цена в цялата страна иска президентът на КНСБ

Депутатът от ПП-ДБ Илина Мутафчиева заяви, че изчислението на социалната поносимост не отговаря на реалността. “В моя избирателен район Търговище цената, която става над 5 лв. на кубик, е непоносима за населението. Каква е методологията за социална поносимост?”, попита тя.

В отговора си Иван Иванов заяви, че КЕВР няма правомощия и капацитет да определя социалната поносимост и в момента използва наблюдението на НСИ за домакинските бюджети. Но подчерта, че законът за ВиК услугите още от 2005 г. поставя задачата да се гарантира месечен минимум за потребление на вода, за да се осигури т.нар. водна помощ за социално уязвимите хора.

"Никое правителство досега не го въведе, за да изпълни закона и постановката на ООН, че водата е всеобщо право", каза Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com