Киберекспертът Любомир Тулев: Покрай Черен петък измамниците стават доста креативни (ВИДЕО)

12170

Еуфорията около Черния петък вече е факт у нас. За разлика от другите страни, в България той не се осъществява само в последния петък на ноември месец, а тази година бе от 19 ноември и ще продължи до края на месеца. За какво да бъдем внимателни, докато пазаруваме, обсъждаме с днешния ни гост киберекспертът Любомир Тулев.

Поради пандемичната обстановка в страната много потребители ще предпочетат да пазаруват онлайн. С какво обаче трябва да бъдем внимателни?

Не трябва да бъдем внимателни само по време на Черен петък. Това е много важно послание, което трябва да отправим, защото както Вие сама казахте, че заради пандемичната обстановка, масово хората бяха принудени да пазаруват онлайн. Моите наблюдения са, че сякаш цялата година и половина мина като своеобразен Черен петък, защото хората бяха в интернет пространството, а не във физическите магазини. Традиционно около кампаниите за Черен петък измамниците стават доста креативни. Трябва да бъдем наистина внимателни. Не казвам, че не трябва да се пазарува онлайн, даже напротив - това е бъдещето.

Всички сме свикнали да получаваме в своите пощи имейли, които изглеждат толкова добре, че със сигурност има нещо гнило. Няма как да не се съгласите, че получавайки имейл, ние ще спечелим нещо, за което дори не сме кандидатствали. Трябва да погледнем отстрани и да се замислим дали наистина това е възможно. Затова нека да бъдем внимателни за подобни прекалено интересни обяви, прекалено символични цени. Това със сигурност е нещо, към което тези мними търговски прибягват и използват именно тази вълна на интерес, за да привлекат повече свои жертви.

Източник: Любомир Тулев

Немалко са случаите, при които стоките се продават на уж намалена цена, а всъщност са на обичайната си. Този маркетингов трик законен ли е?

Аз за съжаление не мога да коментирам законността на този маркетингов трик. Да, има доста коментари в социалните мрежи и се спекулира с това, че нелоялните търговци прибягват към такива практики. Предварително завишават цената няколко седмици преди Черен петък, за да може по време на Черния петък да свалят цената до реалната й стойност. Ако сме установили такава нередност, бихме могли да се обърнем директно към КЗП.

Нещо, което бих могъл да дам като препоръка към нашите зрители, е, че има платформи, които действително следят движението на цените на всякакви стоки. Наскоро четох и за подобна програма, създадена от българин точно за български сайтове. 

Какви са наблюденията Ви - българите предпочитат да платят с наложен платеж или с карта и на какво се дължи този избор?

Българинът не е свикнал да пазарува изцяло онлайн. За него е по-важно да може да пипне самия продукт и след това да плати. Последните статистики показват, че все още българите предпочитат плащане чрез наложен платеж, но това се променя с годините. Все повече и повече българи са узрели за това да пазаруват всякакви стоки в интернет и то да го правят със свои виртуални платежни инструменти.

 

Цялото интервю може да видите ТУК.

Интервю на Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com