Книга срещу безразсъдното шофиране влиза в училищата

2237
Книга срещу безразсъдното шофиране влиза в училищата
Снимка: Георги Стоянов

Стряскаща статистика, много болка и призив за отговорност и мисъл за живота на другите – така накратко може да се опише новата книга на плевенския журналист Георги Стоянов. Озаглавена "Останете живи", тя ще ви срещне очи в очи с малка част от хаоса, който цари по пътищата в България и ще ви запознае с 14 изповеди на участници в пътни инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени. Част от тях разказват за грешките, които са допуснали, други – за болката и страданиетo. Изданието включва още - пълна статистика за загиналите и ранените при ПТП в България от 1951 г. насам, както и правила за действие при катастрофи и други важни препоръки в случай, че попаднете в пътен инцидент.

Книга за променените човешки съдби. Книга срещу катастрофите и безразсъдното шофиране. Книга за всички настоящи и бъдещи шофьори. Така я определят мнозина, които вече са я прочели. Самият Георги Стоянов обаче е решил представянето й да става основно пред ученици и млади хора. От няколко седмици той е предприел своеобразно турне, което ще продължи и през юни.

Стартира Пролетният базар на книгата

Днес, 28-ти май, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и в навечерието на Международния ден на де...

"Останете живи" вече влезе в училища в Плевен, Приморско, Царево, Долна Митрополия, Тръстеник. Книгата беше представена и във Велико Търново. Кампанията продължава и през юни, като Георги Стоянов ще се срещне с младежи и в Стара Загора, София, Варна и други градове на страната. Всички активности около представянето на книгата се публикуват на официалната й страница във Фейсбук.

„Всеки ден чуваме поредната история за още жертви, премазани между тенекиите на катастрофирал автомобил. И най-често по безумни причини – алкохол, наркотици, шофиране без книжка, с несъобразена скорост – „грешки”, които – ако опитаме да избегнем – смятам, че войната по пътищата ще намалее драстично. Ще намалее и черната статистика. Смъртта, особено на млади хора в катастрофи, винаги ме е натъжавала, но едновременно с това и адски много ме е ядосвала. Аз не съм пътен експерт. Книгата не е някакъв литературен шедьовър. Това просто е моят начин да опитам да направя нещо полезно, нещо различно по темата. Искам най-вече да въздействаме върху младите хора. Считам, че вече утвърдените шофьори много трудно ще подлежат на промяна на привичките си, но пък реших, че темата, представена по достъпен начин, на разбираем език, ще накара именно тези млади момчета и момичета, на които тепърва им предстои да седнат зад волана, да осъзнаят навреме колко важно е да бъдат отговорни, толерантни и разумни. За да не загинат и да не се превърнат в убийци”, споделя авторът и издател на "Останете живи" Георги Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги