КНСБ: Московски да оттегли изявленията си

4586
КНСБ: Московски да оттегли изявленията си

Недопустимо е орган на държавната власт, министър в българското правителство, да прави подобни изказвания, без да си дава сметка за ефекта им в публичен план.

Това се заявява в декларацията на КНСБ във връзка с изявленията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, че "крадците на гориво от БДЖ са синдикалисти"; "всички заловени с криминални прояви в железниците са членове на синдикатите".

Ръководството на КНСБ, СЖБ и СТСБ категорично се противопоставят на подобни манипулативни и неперсонализирани изказвания и квалификации.

Чрез тях индиректно, съзнателно или несъзнателно, се внушава и формира в публичен план отношение: към сдружените в синдикални организации работници; към самите синдикални организации; към правото на сдружаване, което работниците имат по Конституция, като към криминални личности и организации на престъпни лица. Извинения или оправдания за тези изказвания, основани върху аргументи за младост и незрялост, за липса на достатъчно управленски и политически опит, са неприемливи.

Неведнъж КНСБ, СЖБ и СТСБ са заявявали открито и ясно, че не толерират и не могат да толерират прояви на работници и служители, които са несъвместими с разпоредбите на българските закони. Нещо повече – КНСБ предложи преди време да бъдат обявени за прояви на тероризъм посегателства срещу вещи, части окомплектовка, включително и гориво, чрез които се обезпечава железопътният транспорт. Без значение дали това са действия, осъществени от членове на синдиката или не членуват в него, се заявява още в декларацията.

От КНСБ не допускат да се слага знак за равенство между крадец и синдикалист и да се внушава, че синдикалната организация е изградена от престъпници.

"Изявленията на министър Московски граничат с набедяване в престъпление спрямо всички синдикални членове, членуващи в СЖБ и СТСБ. Ако той има персонална информация за отделни работници и служители, нека в най-кратък срок да посочи конкретни имена на компетентните органи.

КНСБ настояват министър Московски да оттегли изявленията си и по категоричен начин да заяви уважение към синдикализма в България, към синдикалните членове, включително и тези в СЖБ и СТСБ и към КНСБ като най-голямата и представителна организация в България, член на Европейската конфедерация на профсъюзите и на Международната организация на профсъюзите, партньор на Българското правителство, съобщават в декларацията си още от КНСБ, подписана от президента на КНСБ Пламен Димитров.

БГНЕС припомня, че вчера министър Московски заяви, че всички железничари, които имат криминални прояви, са членове на синдикатите. Днес Ивайло Московски отново потвърди думите си. Той разкритикува синдикатите за това, че дават мнения по въпросите за БДЖ, а в същото време не са подали сигнали за злоупотребите. "Те са единствено компетентни да кадруват и да дават мнение", коментира Московски.

"Аз не съм казал нищо различно от фактите. Какво прави нощната смяна с туби и маркучи? Всичките до един са членове на синдикатите, нищо повече не съм казвал", допълни министърът. Като ръководство ние и при най-малкото нарушение предприемаме нужните мерки, увери Московски.

Всички, заловени с криминални прояви в БДЖ, са членове на синдикатите

Всички, заловени с криминални прояви в железниците, са членове на синдикатите. Това заяви министърът на транспорта, информационните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...