Кога ще ги стигнем....румънците?

6612
Кога ще ги стигнем....румънците?
Снимка: МВР

23 противопожарни автомобила и 112 огнеборци от съседна Румъния се включват в борбата с пожарите, обхванали Гърция. Внушителната колона премина през България на път към районите, опустошени от огнената стихия.

​Румънската помощ е част от международните усилия за овладяването на огнищата в околностите на Атина, на остров Евия и на полуостров Пелопонес. Своя техника и жива сила към Гърция вече изпратиха Израел, Франция, Швейцария и Кипър. Освен специализирани автомобили, към южните ни съседи са изпратени и противопожарни хеликоптери и самолети.

Седми ден продължава битката с огъня на Евбея

За седми пореден ден гръцките пожарникари продължават борбата с огъня на остров Евбея, намиращ се на около 200 км източно от столицата ...

По този повод журналистът Николай Стайков написа във Фейсбук:

Някой ден, ако България има премиер, който разбира от пожари, и ние ще имаме пожарникари за пример и завист на съседите. 

Искра Луканова също публикува по темата: 

Мицотакис се извини за несправянето с пожарите

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис поднесе своите извинения на гражданите за "всякакви слабости“ в усилията за потушаване на ...

Из гръцката мрежа

След като 112-те румънски пожарникари, идващи да спасяват Гърция от пожарите, бяха държани няколко часа на границата, за да им правят ковид тестове, вчера те изумиха цяла Гърция с модерната си техника и оборудване, с непоклатима организация и невиждан тук професионализъм.

Ето един от многото отзиви: “Гледаме със страхопочитание румънските пожарникари. Дойдоха румънските пожарникари в Евия (остров Евия) с машините си. Устроиха си свой независим щаб (устроиха го само за една нощ) със собствено захранване и логистика, вдигнаха дронове, картографираха потоците и горските пътища, отчетоха посоката на вятъра и заложиха в плана си сценарии за разпространението на огъня.

Облечени са в униформи с вътрешна връзка помежду си. Разпънаха пожарни маркучи с дължина 60 метра и вземат вода от безбройните потоци и локални водни извори. Защитиха ги със специални предпазители, до които места достигаха по пътища так,а че да не пречат на леките коли, а и те самите да не се влияят от тях.

Отново издигнаха дронове и насочиха местните хора и пожарогасителите да минат през най-подходящите места, за да направят паралелни бразди с булдозери, устройват мостчета и са организирани и дисциплинирани като мравките! Питат защо не сме угасили огъня с огън, това е международна практика и нещо, което се практикуваше в тяхната страна в годините на чифлиците. Защото не позволява Управлението на горите, забранява се и никой няма юрисдикция, затова. RESPECT към Румъния, се говори!

Колона от полски пожарни пътува към Гърция

Около 40 пожарни от Полша преминават към 20 часа тази вечер по Е-79 край Благоевград за гасенето на пожарите в Гърция, предаде БГНЕС. ...

Смятаха я за слабо развита държава!“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Подходящи детски дрешки за Великденско парти

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com