Коментар №1 на седмицата: Новите мутри и техният Бос - Безпощадният Нарцисизъм

14991
Коментар №1 на седмицата: Новите мутри и техният Бос - Безпощадният Нарцисизъм

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 8000 ваши прочитания в Actualno.com.


Масовите побои от последните дни; с особена жестокост и истински садизъм съвсем правилно трябва да отведат до законодателни проблеми. И макар подписите на Петков, Борисов и Пеевски под фразата "интимна връзка" да изглеждат като най-добрият комедиен скеч, от онзи тип, в който действителността надминава всеки сценарист, промяната е необходима. Санкцията срещу домашното насилие само така би могло да разшири обхвата си и да включи именно тежка жестокост като тази в Стара Загора.  

Най-широкият от всички въпроси обаче е друг; какво да правим с новите мутри? Новите мутри приличат по бруталност на старите, но по някакъв особен начин нямат кой знае какъв гръб зад себе си. Доста е възможно Георги Николаев, който обезобрази приятелката си, да участва в определени криминални схеми; дори може би неизбежно. В същото време е очевидно, че престъплението му носи всички ужасяващи белези на методите на 90'те, а пък зад него не стои някаква могъща групировка, която да му служи за протекция и дори през него да осъществява своя "почерк". Откъде въобще се пръкнаха тези типажи, откъде изникнаха? 

За да се появят, трябва да има нов източник на чувството за безнаказаност. И ако преди това бе СИК, ВИС, онези абревиатури, които имаха по-голяма власт от абревиатурите на политическите партии, сега големият бос, големият мутренски шеф е друг. Той не е физически човек, а явление. Явлението на Безпощадния Нарцисизъм.

Да развиеш безпощаден нарцисизъм е всъщност не много трудно. Достатъчно е между 12 и 18 да нямаш семейна среда, която да е съставена от поне един нормален родител (доста е възможно) и училището да не е свършило своята работа по развитието на характери или поне контролирането да не тръгнат в лоша посока (още по-възможно). Едно време в такава ситуация се оставаше на Улицата. Улицата обаче, колкото и да е опасна, не бе сигурно, че може да втълпи в главата на всеки подрастващ толкова патологично и разрастващо се чувство за невероятно превъзходство над всички останали, каквото днес може да създадат социалните мрежи - не говоря за фейсбук, той е за средната възраст, а основно за тик ток. Там върлува някаква зле скалъпена схема, която може да улови всеки малко по-податлив тинейджър.

Първо, страшно тъпи инфлуънсъри, сред които Тото например е титан на мисълта. После, видео съдържание от техни връстници, които вече са неспасяеми: ранно формирали се батки и желаещи да им послужат за антураж. Нататък: татуировките, разбира се. Няма нищо по-нормално, изглежда, от това на 18 вече са да си нашарен от главата до петите и всичко, което е изписано на кожата ти, убедително да свидетелства за божествения ти произход. Който няма как да бъде приземен например от реализацията, от нищожната кариера. Охрана в дискотека и функционално неграмотен човек? Няма значение, на гърба ти пише страшни работи и след няколко цикъла с анабол ръката ти е 45 - това е достатъчно, за да достигнеш максимума на човешкото предназначение. Днешното "Свобода или смърт", изписано на тялото, това са просто едновремешните черепи, тип "Пунишър" - естествено, че малограмотните идиоти нямат никаква представа за смисъла на Възраждането и че цялото нещо служи, за да прикачи цитат към нарцистичното заболяване. Каква обаче трябва да е законодателната промяна, която да предотврати създаването на Новите мутри? Опасявам, се че с тях ще бъде още по-трудно - те са криминалният връх на айсберг, под който стои огромен образователен и културен вакуум; и който не вижда нито него, нито неговото всеобхватно разширяване, не разбира откъде и как макетното ножче започна да нанася белези. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество