Коментар №1 на седмицата: Пейзаж от бъдещето с PISA на заден план. И масово оглупяване на преден

3668
Коментар №1 на седмицата: Пейзаж от бъдещето с PISA на заден план. И масово оглупяване на преден

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар бе един от тях.


Преди няколко години резултатите на учениците ни от PISA се движеха около 40% функционално неграмотни. Със сигурност потискащ резултат. В подобно плачевно положение на нещата ни оставаше поне една груба сметка, която се прави само в клинично и критично положение, когато трябва да си вдъхнеш някаква надежда при мисълта за най-лошото. Това бе грубата сметка, че вероятността един ученик да е грамотен все още е по-голяма от това да не е. След последните резултати обаче и това се промени - функционално неграмотните са повече от другите, статистически - вече са 54%. 

Както ясно показва темпото, с което оглупяването напредва - ако може да се ползва думата "напредък" - съвсем скоро грамотността ще бъде някакво гражданско изключение. За европейския свят и бъдеще са измисляни всякакви антиутопии, но никоя от тях не е предвиждала нещо хем толкова обикновено, хем толкова екзотично, като това, което може би предстои тук: едно масово изпростяване.

Оруел имаше едно изречение - "Ако искаш да си представиш бъдещето, представи си ботуш, смазващ човешко лице — завинаги". В нашия случай не е необходимо да има чак такава силова, брутална метафора, но и без нея може да кажем нещо не по-малко стряскащо и неприятно. Например: "Ако искаш да си представиш бъдещето, представи си тъпота, изписана върху човешкото лице - завинаги." Всъщност двете се връзват по още един начин - ако искаш да си представиш бъдещето, представи си книга, която никога не е отваряна, а ако е - не може да бъде разбрана. 

Правилно - говорим си за една почти имбецилна картина. В нея, по правилата на антиутопията, са интересни не само общите положения, а и интересните детайли. Не ми е трудно да си ги представя, никак даже. Максимална продължителност на концентрацията - 10 секунди (при даровитите). Най-популярна мрежа: Тик Ток. Основен източник на доходи: бързи кредити. Основен източник на разходи: бързи кредити. Официален език: емотикони, гиф-ове, мемета. Втори официален език: т.нар. "колцентърски английски". Източници на информация: "Нещо от нета". Управляващ елит: с речника на Кирил Петков, бруталността на Пеевски и втасалия Борисов. Опозиция: сходно. 

А, последното вече го имаме...

Смятате, че това може да е обратимо? Че например то може да се промени с някакъв институционален обрат? Разбира се - запознайте се в тази връзка със становището на учителския синдикат на КТ "Подкрепа". Добре, че няма PISA за институции. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com